Glädje


Efter att ha lyssnat till Christina Stielli på jobbets utbildningsdag  är jag tvungen att skriva lite om vad hon hade att säga, säga med en  humor som fick även den suraste att le eller skratta någon gång under föreläsningen.

Nu har jag dessutom plöjt en hel del youtube-klipp med Christina (utvalda länkar finns nedan) och blir mest som en jakande nickedocka när jag lyssnar. Personligen har jag också varit i kris både 1 och och några gånger, är väl vad man kan kalla ett maskrosbarn men har försökt fokusera på det goda och kommunicera (kommunikation har nog varit min räddning när livet varit som djävligast) men också dela med mig av min glädje och hoppas att det smittar av sig en smula, egoistiskt? Ja, det gör mig lycklig när andra är lyckliga. Plötsligt minns jag även en promenad med bästa väninnan (då båda sjukskrivna av diverse krämpor) bestämde att vi inte skulle gnälla om våra krämpor.. dom blev inte bättre av det och vi blev absolut inte lyckligare!

Under föreläsningen antecknade jag flitigt och vill gärna dela med dig mina anteckningar som kortfattat beskriver vad glädje handlar om i både privat och arbetsliv.

Glädje -  Christina Stielli  du hittar henne också på spotify "Självklart"
 • Handlar om attityd inte positivt tänkande
 • När någon är i kris - 4H - håll om, håll ut, häll i och håll käften
 • Hur blir man glad? Umgänge med andra människor!
 • Hjärnans viktigaste uppgift är att se till att vi överlever (rutiner, undvika fara etc) Hjärnan uppdaterades för 45000 år sedan.
 • 25% av din energi använder hjärnan hela dan.. Så den går gärna på sparlåga - rör dig inte, spara energi.
 • Hjärnan är inställd på att jaga och äta. Hjärnan vill bara göra det den redan kan.
 • Träna hjärnan till att vara positiv och fokusera på det bra.
GLÄDJE ÄR EN FÖRMÅGA - INTE EN EGENSKAP
40% av mina tankar påverkar mitt välmående
10% av yttre omständigheter
50% av arv
Livets två möjligheter - Acceptera eller påverka  (sluta kriga även om du inte gillar det som inte går att påverka)
Allt kan man ta ifrån människan utom friheten att välja förhållningssätt (Viktor Frank)
Kan du lösa ditt problem:
JA ? GÖR DET DÅ!
NEJ? DÅ HAR DU INGET PROBLEM - det är fakta som jag får acceptera och förhålla mig till.
VARJE DAG gör detta:
 • Tacksam- skriv för vad varje kväll
 • Komplimang - ge någon
 • Generös -  mot någon (kan vara ett leende)

Arbetetsglädje
Veta varför, status (inte lön) fokusera på det positiva, stolthet över det du presterar, stolthet över att vara anställd.
DU ÄR SJÄLV ANSVARIG FÖR DINA KÄNSLOR
Skapa arbetsglädje:
 • Gnällfri yta - gnäll smittar så gör även glädje (egen kommentar)
 • Komplimangvägg - post-itlappar
 • Succé-fika i veckan (skryt-fika)

Till ovan vill jag tillägga vad som gör mig glad, förutom att glädja andra eller lyckas med något; vem kan väl vara olycklig till musik där det spritter i kroppen till att utföra en dans och sjunga med.. SÅ SJUNG OCH LE och lyss till Olle Bergmans gamla visa!

Nu hoppas jag att du funnit glädje  i det jag delat ovan och därmed 
Tackar jag Christina Stielli och hoppas hon ursäktar att jag "lånar" hennes ord.

Fundering i bildFick frågan av min bästa väninna vad som fick mig att skapa detta. Först svarade jag att det bara började med en säkerhetsnål och en bubbla.. och det var nog sant, men samtidigt så tänkte jag på hur man kanske placerar sig en bubbla som någon slags säkerhet- eller bekvämlighets-zon och svävar runt i det blå utan skydd för de faktiska omständigheter som kan få bubblan att spricka.

Man måste se till att man är rustad genom att våga ta sig ur den där zonen åtminstone då och då.. och se till att törnena inte blir för vassa genom att välja var du ska vara i livet. Ett offer eller inte? Du väljer!

Har själv suttit i den där bubblan många gånger och den har spruckit, både en och flera gånger. Men det gäller att förhålla sig till det som sker när bubblan spricker. Sen är det väl bara att sätta sig i bubblan igen.. eller?


"Man växer inte mycket inom sin bekvämlighetszon för där finns inget utrymme för det"  

Whitney Thor

Juleljus


Så var det snart dags igen.. att tända juleljus i vintermörkret för att lysa upp våra hem.

Jag har aldrig ägt nån sjuarmad ljusstake, mycket beroende på att jag inte hittat nå´n jag verkligen tyckt om. Men kanske i år tänkte jag och klickade mig in på http://lampan.se för att se vad som erbjuds på denna näthandels-sida.  Döm om min förvåning när jag hittade denna retro-lampa och insåg att det faktiskt ligger en sån nerstoppad i julkistan på landet..  


Plötsligt är det bara att inse att både jag och lampan snart är antika och ta mig en funderare på om denna ljusstake kan passa vårt hem i sta'n. Eller om jag ska fortsätta leta för att se om jag hittar nå´t mer i min smak. Nu är det ju inte bara jag som bestämmer i familjen och misstänker att käre maken gärna önskar något mer (enligt honom) modernt. En hel del intressanta objekt flimmrade nog förbi som kunde tillfredställa oss båda innan jag fick syn på ovan och minnet gjorde att jag hamnade i bloggen istället.

Men hur som så längtar jag till landet och får nog ta en vända dit och rota i julkistan ;)”Det lyser i stilla gränder av tindrande ljus ikväll,
och tusende barnahänder håller ljusen mot himlapäll”

Alkohol och barn... och en stolt mor

För lite över 3 år sedan blev jag farmor till världens goaste, underbaraste och sötaste lilla ängel och ja jag vet, jag borde kanske skrivit det här redan då (men vid det tillfället låg bloggen liksom i träda) men nu fick jag i alla fall anledning att nämna det i samband med att jag lade ut ett recept på en Ouzodrink på min andra blogg och kom att tänka på förra julen.

Varken jag eller maken är några alkoholmissbrukare och efter att barnen fötts valde vi att avstå helt och hållet, allt för att vara ett gott exempel och hoppas på att uttrycket "barn gör inte som du säger utan som du gör" skulle vara sant. 


Nu blev det väl inte det till fullo för precis som många andra ungdomar festade dom till ordentligt både före och efter 18-årsdagen men men, dottern (moster till älsklingen ovan i bild) slog mig med häpnad när jag förra nyåret så gärna ville ett glas Genever till kalkonen och dukade fram nubbeglasen.  Glas och flaska åkte snabbt bort med orden "vi har barn i huset nu så ingen sprit här inte"  Och så var det nog ordat om det... och jag kände mej faktiskt så stolt att avsaknaden av Genevern inte gjorde mej ett dugg.


Ordspråk från Finland

Det var längesen men lika kul som alltid


Ett hundra-årigt mönster och min älskade vännina fick mig att ta fram stickor och garn igen. Och resultatet blev denna underbara lilla mössa. Ett superenkelt mönster som om du bara har lite stick-kunskaper kan göra för den formar sig själv med hjälp av några indrag och tillagda maskor här och där. Vill du läsa mer om var du hittar mönstret så klicka dej in i min ateljé, där hittar du även mitt mönster på Hello Kitty

Och så fick jag så äntligen (tack vare mössa och väninna) gjort mej ett stickfodral. Ett sånt där UFO (UnFished Object) som bara svävat runt över huvudet.  Alla stickor och virknålar på plats... bara att plocka fram och välja när det drar i sticknerven. Vill du se resultatet så klicka på denna länk.

Och inte bara det... ett tyg från min ungdom ca 40 år gammalt som jag inte nänts slänga kom till användning även om det kändes lite svårt när jag väl skulle börja klippa i det. Men jag har ju hur mycket som helst då det var till min först lilla mini-etta där jag ville ha ett gammaldags romantiskt stuk och sydde duk, kuddar, överkast och lampskärm i samma med hellånga volanger på både duk och överkast. ~ Efter fyrtio år syns det på ens utsida hur man vårdat insidan ~
Ordspråk från Afrika-Swahili