Glädje


Efter att ha lyssnat till Christina Stielli på jobbets utbildningsdag  är jag tvungen att skriva lite om vad hon hade att säga, säga med en  humor som fick även den suraste att le eller skratta någon gång under föreläsningen.

Nu har jag dessutom plöjt en hel del youtube-klipp med Christina (utvalda länkar finns nedan) och blir mest som en jakande nickedocka när jag lyssnar. Personligen har jag också varit i kris både 1 och och några gånger, är väl vad man kan kalla ett maskrosbarn men har försökt fokusera på det goda och kommunicera (kommunikation har nog varit min räddning när livet varit som djävligast) men också dela med mig av min glädje och hoppas att det smittar av sig en smula, egoistiskt? Ja, det gör mig lycklig när andra är lyckliga. Plötsligt minns jag även en promenad med bästa väninnan (då båda sjukskrivna av diverse krämpor) bestämde att vi inte skulle gnälla om våra krämpor.. dom blev inte bättre av det och vi blev absolut inte lyckligare!

Under föreläsningen antecknade jag flitigt och vill gärna dela med dig mina anteckningar som kortfattat beskriver vad glädje handlar om i både privat och arbetsliv.

Glädje -  Christina Stielli  du hittar henne också på spotify "Självklart"
 • Handlar om attityd inte positivt tänkande
 • När någon är i kris - 4H - håll om, håll ut, häll i och håll käften
 • Hur blir man glad? Umgänge med andra människor!
 • Hjärnans viktigaste uppgift är att se till att vi överlever (rutiner, undvika fara etc) Hjärnan uppdaterades för 45000 år sedan.
 • 25% av din energi använder hjärnan hela dan.. Så den går gärna på sparlåga - rör dig inte, spara energi.
 • Hjärnan är inställd på att jaga och äta. Hjärnan vill bara göra det den redan kan.
 • Träna hjärnan till att vara positiv och fokusera på det bra.
GLÄDJE ÄR EN FÖRMÅGA - INTE EN EGENSKAP
40% av mina tankar påverkar mitt välmående
10% av yttre omständigheter
50% av arv
Livets två möjligheter - Acceptera eller påverka  (sluta kriga även om du inte gillar det som inte går att påverka)
Allt kan man ta ifrån människan utom friheten att välja förhållningssätt (Viktor Frank)
Kan du lösa ditt problem:
JA ? GÖR DET DÅ!
NEJ? DÅ HAR DU INGET PROBLEM - det är fakta som jag får acceptera och förhålla mig till.
VARJE DAG gör detta:
 • Tacksam- skriv för vad varje kväll
 • Komplimang - ge någon
 • Generös -  mot någon (kan vara ett leende)

Arbetetsglädje
Veta varför, status (inte lön) fokusera på det positiva, stolthet över det du presterar, stolthet över att vara anställd.
DU ÄR SJÄLV ANSVARIG FÖR DINA KÄNSLOR
Skapa arbetsglädje:
 • Gnällfri yta - gnäll smittar så gör även glädje (egen kommentar)
 • Komplimangvägg - post-itlappar
 • Succé-fika i veckan (skryt-fika)

Till ovan vill jag tillägga vad som gör mig glad, förutom att glädja andra eller lyckas med något; vem kan väl vara olycklig till musik där det spritter i kroppen till att utföra en dans och sjunga med.. SÅ SJUNG OCH LE och lyss till Olle Bergmans gamla visa!

Nu hoppas jag att du funnit glädje  i det jag delat ovan och därmed 
Tackar jag Christina Stielli och hoppas hon ursäktar att jag "lånar" hennes ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar