Thai inspirerad röd linssoppa


Det är alltid kul att testa lite nya smaker och genom att googla runt bland röda linser-soppor kom jag till slut fram till att med lite förändringar här och där skulle detta bli både enkelt, billigt och nyttigt.

Jag valde att byta ut limeblad och citrongräs då de både är dyra och kan vara svåra att hitta, samt att jag bytte ut hälften av cocosmjölken mot creme fraiche då alla i familjen inte är stormförtjusta i alltför framträdande cocossmak. Och så drog jag ifrån och la till lite annat här och där. Här kommer resultatet.

Hacka 1 st lök och fräs mjukt i oliv eller cocosnötolja.
Lägg i en 1 ½ msk röd currypasta och fräs en stund.
Tillsätt 250 g avsköljda röda linser och ca 1 liter vatten, låt koka i 15 min.
Riv skalet av 1 citron och 2 lime och tilllsätt.
Mixa allt till en mjuk och slät soppa
Tillsätt 1 halv burk cocosmjölk och 1 liten burk creme fraiche 
Låt koka upp och pressa i citronen och limen.
Smaka av med soya tills lagom sälta.

Skär 3 lökar i tunna skivor och låt dom torka upp på hushållspapper i ca 30 min (gör detta gärna innan du startar med själva soppan)
Värm upp olja och lägg i en lökring och testa att den börjar stekas omedelbart utan att brännas. Lägg i resten av löken och stek gyllenbruna och krispiga. Håll koll på värmen och sänk om det blir för varmt, löken ska stekas i ca 6 min utan att brännas men få fin brun färg och bli knapriga. Ta från värmen och låt dom ligga i någon minut innan servering.

Garnera soppan med lökringarna och några löv färsk koriander. 

Mmmmm, så gott ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar