Johannesört - falsk eller äkta? Googla och du får svaret ;)

Häromdagen såg jag åter ett program om Johannesörtens goda egenskaper (som så många andra örter om man aktar sig för dom giftiga vill säga)  och denna gång var vi faktiskt på landet och jag visste ju att jag sett denna blomma växa lite varstans där jag gått fram med lien. Så ut och hämta ett exemplar som ännu inte fallit offer för den vassa skäran. Jaha... nu återstod att finna ut om detta verkligen var den ört jag trodde. Jag äger en underbar örtabok men den kunde inte hjälpa mig att med säkerhet artbestämma men som tur är finns ju alltid google numera och visst var det en Johannesört. En s.k fyrkantig Johannesört. Den äkta känns igen på strået som har två längsgående åsar medan den "falska" har fyra vilket får strået att anta en fyrkantig form (läs själv här på wikipedia). Nu har jag iallafall hittat den äkta varan och har inga problem att skilja de båda åt. 

hittarecept.se finns en hel del recept vilka de flesta används till att krydda och färga brännvin vilket även var vanligt förr. På sajten Shenet finns dock betydligt mer användningsområden så ut och plocka bara och gör ditt eget naturläkemedel."Magi är att tro på dig själv, 
om du kan göra det, 
kan du göra vad som helst"
Johann Wolfgang von Goethe

2 kommentarer:

  1. Fin blogg du har. Hittade dig via bloggtips som jag surfade in på. Kul att se ditt hantverk och tips. Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Floweret, kul att du hittade hit och tack :) nu tar jag en tur till dej ;)

    SvaraRadera