Påskalammet och röda ägg


Denna helg detta år firar vi för oss den "riktiga påsken" som inte alltid infaller med den svenska. Lammet och de röda äggen är "vårt" sätt att fira i goda vänners lag, helst ute i det fria om vädret så tillåter. 

De röda äggen har beundrats av många med sin vackert röda färg i många skiftningar och förvånats över att jag nästan enbart använt lökskal så jag tänkte här berätta hur... lite senare ;)

För först tänkte jag bara dela med mig av lite historisk kuriosa: 

De sägs att gamla grekerna brukade festa till åminnelse av en familjemedlem eller släktings bortgång genom grilla och äta lamm i 40 dagar vid dess grav. Kan ju låta lite konstigt att man festade med det var kanske ett sätt att hedra den bortgångne eller vad tror du?

När det gäller äggen målar Grekerna dem röda och samlas på påskdagen för att äta dem men innan dess knackar man äggen mot varann i en tävling där den som sist har sitt ägg okrackelerat vunnit. Samtidigt som den ene säger "Kristus är uppstånden" varav den andre svarar "sannerligen är han uppstånden" Enligt grekisk ortodox tro målade Maria Magdalena ett ägg rött som en symbol för Kristi blod. Rött är också färgen för seger och äggen symboliserar den tomma graven. 
Sedan finns det ju givetvis många andra orsaker till att vi äter lamm och ägg till påsk men det tar jag inte upp här utan nu över till hur du får äggen så vackert röda:

Det är faktiskt väldigt enkelt. Ta en rejäl hög (typ 5-6 stora nävar) av gula lökskal och lägg i en gryta med den mängd vatten som ska täcka dina ägg. Tillsätt 2-3 msk vinäger eller 1 tsk ättika och låt koka upp. Därefter lägger du i äggen och låter koka 10-20 min (inte längre) och tar bort grytan från värmen. Låt äggen svalna i rumstemperatur och "fiska" upp dom. Tycker du inte de fått tillräcklig färg så låt dem stå i kylskåp under längre tid. När dom torkat gnid in dem med olivolja och gnid dem blanka med mjukt papper.
Gör nu inte som jag gjorde en gång och tro att dom blir rödare med rött lökskal... dom blir bara brunare ;) Lycka till


~Χριστός Ανέστη - Αληθώς Ανέστη~, , , Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar