Jag har varit i Amerika bl.a


Bakom Botaniska trädgården i Göteborg ligger Änggårdsbergen.... ett naturskyddat område som sträcker sig ända till Mölndal med mossar, bergknallar och skog. En del av detta område tillhör botaniska och är sveriges största arboretum. Här finns träd från hela världen och på årets första solfyllda dag promenerade vi bl.a genom den del som kallas Amerika. Där finns denna underbara gran med tunga grenar och små skira barr... jag hoppas du kan se vad jag menar genom bilden nedan.En annan gran eller rättare sagt trädstam med ett underbart mönstrad bark heter sitkagran och är från Alaska.... och hur vet jag det. Jo, på många av växterna och träden finns skyltar med både namn, plats och vem som tagit med det hit och när.... så därför vet jag även att det planterades 1959. Visst har den en underbar bark :)


En annan del som ligger precis nedanför Sahlgrenska sjukhuset kallas vitsippsdalen (fullt med vitsippor på våren) men där finns även detta döda träd... det har stått där så länge jag minns och ett annat dött träd har ett stort hål som iaf mina barn älskade att gömma sig i. Dessa träd får stå orörda tack vare att det är naturskyddat, vilket gör att det kan vara liiiite farligt att gå där då det blåser hårda vindar.Till sist vill jag visa ett underligt glasträd.... is runt hela stammen ända upp till toppen, kanske ett träd från Alaska det med :)
✿ܓ

4 kommentarer:

  1. till Hannele: Visst är det... och en lycka att bo några minuters promenadväg från detta naturområde, liksom du i ditt :)

    SvaraRadera
  2. till Eva: Tack... tyvärr kan inte bilderna göra rättvisa för hur vackert det är att promenera i änggårdsbergen. Kan gissa att du har mer underbar natur uppe hos dig, men är väldans glad över att ha denna möjlighet till natur runt knuten trots att vi bor i centrala göteborg :)

    SvaraRadera