Hemlängtan och Svenne


Ingabritt från bloggen aktuellt i grekland skriver så fint i tidningen Sven´s första utgåva om hemlängtan, sidan 14. Eftersom jag länkar dit så du själv kan läsa så ordar jag inte så mycket om texten här. Istället vill jag berätta om vad jag tänkte...
Hur viktigt är det inte att förstå denna hemlängtans yttre manifestationer, detta att vilja göra det man en gång gjorde och var van vid från tidigare liv någon annanstans. Att försöka förstå då "våra" invandrade medmänniskor kanske i våra ögon gör märkliga saker, att förstå att de gärna vill tala det språk de är födda och uppväxta med, att de gärna vill ge till sina barn av de traditioner som symboliserar denna hemlängtan.
Mycket fler exempel skulle kunna skrivas här.... men det viktigaste tror jag dock är att vi måste öka vår förståelse för våra medmänniskor, och inte vara så snara att döma. Någonstans kan vi säkert samsas som Ingabritt skriver och lägga lussekatter och pepparkakor på samma fat som couscous (en majskaka) eller baklava.
Många är nog de saker som skulle kunna ligga på samma fat (läs land), bara vi öppnade våra sinnen liiite mer och förstod innebörden av hemlängtan. Tycker du det är svårt... gör som Ingabritt och jämför det med nostalgi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Det finns så mycket bra i de sämsta av oss,
och så mycket dåligt i de bästa av oss,
så det anstår oss alla att inte tala illa om resten av oss "
blogginfo

10 kommentarer:

 1. Jisses!! vad du har hantverkat på, du gör massor av fiiina saker,kul!!
  Kikar in igen//Hanna

  SvaraRadera
 2. Hej dotter min! Jo sätter man deta inlägg i samband med vad jag tog upp i Smedjan ang. "hedersmord" så kan detta nog av vissa missförstås.
  Men jag missförstår det inte då jag känner dig så bra. Om man bortser från det jag sa i smedjan så har du helt rätt! Kram från far!

  SvaraRadera
 3. Hej där.
  Tack för din kommentar hos mig.
  Jag blir så avundsjuk på alla som kan sticka och virka.
  Jag kan inte så gammal jag är. Men vill ju lära mig.
  Får väl lära mig via youtube hu då....

  Får sån lust att börja sticka, men det får nog bli med det tror jag....

  Nu får du ha en koslig söndagskväll.
  Jag tittar in igen. Alltid kan man lära sig nått nytt hos dig.
  Kramen Synnöve.

  SvaraRadera
 4. Vilket bra inlägg. Ska klicka mig vidare till henne när jag tittat färdigt hos dig.

  sv: Kul att du kände igen metoden :) och kul att du gillade korten jag gjort. Du gjorde mig glad ska du veta.
  Hoppas helgen har varit härlig!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Du har så rätt, så rätt!
  Och som du vet så får det gärna ligga BÅDE lussebulle och baklava på mina fat!

  SvaraRadera
 6. Tack för din kommentar hos mig.
  Så fint du har skrivit här,
  och jag instämmer helt med att vi måste öka vår förståelse för våra medmänniskor och inte vara så snara att döma.
  Jag bor själv i ett invandrartätt område och jag har mött mycket hemlängtan.
  Ha det så gott

  SvaraRadera
 7. Vad fint du skriver! Och roligt att du tolkade mina rader på samma sätt som jag menade när jag skrev. Tack också att du länkade till mej!

  SvaraRadera
 8. Hej Marlene tack för alla söta kommentarer som värmde i hjärtat eländiga rygg, Lite bättre men tar det försiktigt försöker svara på det som jag kan sitter ca 10 min vid skärmen sen bråkar ryggen igen Ja du det där med hemlängtan är ett stort område verkligen som tar sig uttryck i många olik stilar även sådana vi inte känner igen men vi lär oss att vi har ett blandbefolkat land numera och nya seder och bruk blandas så sakteliga in. Hoppas din dag blir skön kramis

  SvaraRadera
 9. Här var inget nytt sen föra gången,
  Men hej på dig trollunge!
  Ha det bra. Kram från far!

  SvaraRadera
 10. Hannah,
  tack... du är alltid välkommen

  Smeden,
  precis så... men glad är jag för alla som inte missförstår mej.

  Synnöve,
  hoppas att du kunde använda det jag skrev om hos dej.

  Lillsnörpa,
  tack själv, jag blev glad för dina rader här.

  G-T,
  jag vet det ;)))glömde du inte skriva "blink, blink" nu ;)

  Inger Maryissa,
  tack... jag kan tro det, själv bor jag mitt i stan men har ju en grek till man och tyvärr ett eget ganska rotlöst liv och då då ser man sånt här ändå.

  Grekland nu,
  Det är jag som ska tacka för uppslaget till detta inlägg, glad att du här skriver att vi tänkt lika. "vänskap är två själar i en tanke"

  Filifjonkan,
  vilken lättnad at se dej "på benen" igen och tack för att du gav mej några av de 10 minutrarna. Nu ska du inte överanstränga dej igen, utan bli ordentligt frisk... synd att vi ändå inte är så "blandbefolkade" att vi har en och annan asiat med sina alternativa mediciner i vår närhet. kramen till dej... dock försiktig sådan

  SvaraRadera