Arv och MiljöNär jag läser min 17-åriga dotters skolarbete kan jag inte annat än känna stolthet över att vi (hennes föräldrar) låtit henne växa upp med ett arv och i en miljö som kanske format henne till att skriva nedanstående essä. Vad det än är som format henne så är jag stolt över att få presentera min dotter för dig genom att här visa hennes ord och tankar.

Vår personlighet förändras hela tiden. Den du är idag kommer du inte vara om tio år och den du var för tio år sedan är du inte längre. Vissa saker med vår personlighet förändras aldrig. En person som alltid har haft ett hett temperament kanske alltid har det men lär sig att hantera det på ett bättre sätt. Samhället kräver av denne att kunna kontrollera sig och denne måste anpassa sig till miljön. Om personen inte klarar av detta blir den inte accepterad.

I Marie Branners reportage (Göteborgs-Posten 5/12/2006) säger Martin Ingvar, professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet att ”allt är ett samband mellan arv och miljö”. Vårt arv är vad vi har från början och miljön påverkar vad vi gör och vad vi kan göra med det vi har. Martin Ingvar pratar också om puberteten och hur ungdomar börjar bete sig när de kommer till detta stadium, Jag tror inte att man kan säga att alla ungdomar beter sig på ett speciellt sätt för alla handskas med problem på olika sätt. Vissa tonåringar kanske slutar att prata lika mycket med sina föräldrar och vissa fortsätter som vanligt.

Många tror att det är uppväxten som formar vår personlighet och detta stämmer nog till viss mån med tanke på att det är nu vi lär oss vad som är rätt och fel. Men en människa som har haft en dålig uppväxt kan fortfarande växa upp och bli en bra människa och det motsatta, en person som har haft en underbar uppväxt kan växa upp och bli en mördare eller en våldtäktsman.

Om man ser till texten ”KICKAN” (Lars Ardelius, Nya Drömboken, Stockholm: Norstedts), märker man snabbt av att Kickan i texten av någon anledning inte är lycklig. Beror detta på hennes förfäders gener eller på att hon inte känner sig bekväm i den omgivning hon lever i? Hennes föräldrar är tandläkare och tandläkaryrket har flest självmordsfall av alla yrken. Kan det vara så att hon har tagit upp hennes föräldrars vilja att ta livet av sig? Kickans föräldrar dricker också väldigt mycket och Kickan kanske bara efterliknar dem. Hade en annan person som hade haft ett exakt likadant liv betett sig på samma sätt?

Vår omgivning formar oss, men människor påverkas på olika sätt av den. Detta är för att vi är olika från början. Antingen har Gud skapat oss så att vi är annorlunda eller så är det något som händer när vi ligger i magen. För enäggstvillingar kan vara väldigt olika förutom till utseendet. Vårt anlag skapar till största del vårt utseende men nu för tiden kan vi även förändra det genom att använda smink, sola eller till och med operera oss.

En människa som har blivit adopterad till Sverige av svenska föräldrar och själv inte känner någon koppling till hemlandet känner sig ofta ändå inte som en svensk. Om vi antar att personen i fråga har ett utländskt utseende kan vi då föreställa oss att samhället och människorna i hans/hennes omgivning har sett honom/henne som en invandrare. Detta påverkar självklart och personen kommer antagligen att börja se på sig själv som en invandrare. Samhället påverkar oss hela tiden, vi är inte oberoende och allt, från våra kläder till sättet vi rör oss, har blivit format av samhället och miljön. Det är inte våra gener som säger till oss vad vi ska ha på oss. Jag kanske inte föds med en vacker sångröst men om jag verkligen vill och tränar kan jag ändå sjunga fint.

Jag tror att Gud skapar oss på olika sätt men att samhället också formar oss under hela vår uppväxt. Men vi reagerar på olika sätt på samhället och dess krav och fortsätter därför att förändras. Vissa kan anpassa sig och vissa kan inte. Vårt arv som vi får från våra föräldrar är ju inte bara genetiskt utan också vad de har lärt sig av sina föräldrar och vi ger detta till våra barn. Vi behöver inte uppfostra våra barn så som våra föräldrar har uppfostrat oss utan vi kan också göra det motsatta för att vi tycker att våra föräldrar gjorde fel. Det är viktigt att vi försöker att skapa ett så bra samhälle som möjligt och försöker att vara så bra människor som möjligt för vi påverkar varandra hela tiden. Det räcker att vi sitter på samma buss eller spårvagn så har vi påverkat varandra på ett eller annat sätt. Vi kommer nog aldrig att kunna komma överens om hur en människas personlighet skapas men det viktigaste är att vi lär oss att alla är olika och att vi måste respektera varandra.
Hoppas att du gillade dagen inlägg. Även om hon inte längre funderar på en karriär som författare tror jag hon kan komma långt inom något humanitärt. Bilden är ett hjärta jag skrivit om tidigare om hur dottern hanterade sin ilska. Du kan läsa om det här
ps. Jag glömde tidigare skriva att hennes Grekiska namn Φερενίκι faktiskt betyder "Hon som kommer med Seger" jag börjar nästan tro att även ens namn kan påverka en hur man blir som person ds.18 kommentarer:

 1. Mycket klokt och fint skrivet! Och mycket moget...

  SvaraRadera
 2. Åh, så BRA skrivet! Jag tror jag glömde bort att andas medans jag läste...!!
  Med sådana författarkunskaper och sådan klokhet kommer hon att gå långt... mycket långt!
  Jag är verkligen så imponerad... detta ska jag visa Carolina! Viktiga ord... och ord som ger tilltro till att våga hålla fast vid sin egen individualitet!

  Varm kram till dig... och en extra kram, med tack till dottern!

  SvaraRadera
 3. Grekland nu - Tack, från både mej och henne. Ibland vet jag inte vad jag gjort för att förtjäna denna ljuva Ängel, som vissa dagar beter sig betydligt mindre moget... precis som den värsta 17-åring. Men hennes tankar och åsikter är ofta helt underbara. Gissa vad hon heter... Φερενίκι

  Elisabeth - Åh... att höra detta från dej, jag som så ofta beundrat det du skriver. Precis som du skriver har hon alltid haft en stark intrigitet, ibland nästan så andra haft svårt att hantera det (speciellt när hon var liten. Glöm inte att kika på ps:et jag lagt till längst ner i inlägget.

  Varma kramar till er båda. Jag vet hur svårt ni har der båda två, men hoppas att våren ändå ska kässas bra för er med.

  SvaraRadera
 4. Du ska forsätta att vara glad och stolt över vad ni som föräldrar givit åt er dotter.
  Denna respekt för såväl sig själv som för andra mänmniskor är något stort.

  tack för att ni delar med er till andra.

  Kramar från Bollebygd

  SvaraRadera
 5. Så fint skrivet
  man blir ju rörd
  krama henne från mig

  SvaraRadera
 6. jaha där sumpade jag hela kommentaren jag skrev suck kort bara då hinner inte grattis till din duktiga dotter kram

  SvaraRadera
 7. Jag är stum av beundrad. Du är stolt Marlene! Jag tror att jag är nog lika stolt då hon är mitt kära barnbarn. Du talar om gener hoppas resultatet av henne fins lite gener av mig också. Jag måste ärkänna att tårarna trillar nu så jag kan inte kommentera mer fast jag skulle vilja, Ge krfam från morfar! Kram min dotter!

  SvaraRadera
 8. Ja nog har hon författartalanger, jag förstår att du är stolt :)

  SvaraRadera
 9. Åh, så bra och insiktsfullt hon har skrivit...jag blir också nästan lite stolt, har ju "känt henne" sedan hon låg i din mage... fniss...(Minns du, när du, "stora magen" och pojkarna var hos oss i stugan, när vi stor-rensade i slänten och D, G och A slängde sig i "lianen"?) Jag kommer ihåg första gången jag höll henne,det var i parken och hon var alldeles nyfödd, hon "låg så bra i min famn", kändes hemvant, liksom... vissa bebisar kan kännas lite bakvänt att hålla i, men inte hon! Hälsa henne att hon är duktig!

  SvaraRadera
 10. Här kommer en liten Glad Påsk Kram :)

  SvaraRadera
 11. Jättefint skrivet :)
  Hoppas allt är bra med dig. Garnet är skickat till dig så jag hoppas det har kommit fram :) Du får ha en underbar påsk :) KRAM JOHANNA

  SvaraRadera
 12. Jag förstår att du stolt.
  Jag önskar dig glad påsk.
  Kramar

  SvaraRadera
 13. Jag önskar dig en fin påsk med vackert väder! Ta hand om dig min vän/
  Många kramar från tussegumman

  SvaraRadera
 14. Alla - som vanligt har jag inte varat härinne och tagit emot alla vackra kommentarer. Men nu är verklighteten bara sån. Jag är trots allt det väldigt glad för allt fint ni skrivit och som avslutning på detta kan jag berätta att hon varit Bäst i hela skolan på sin essä. Och så till sist en kram till er alla

  SvaraRadera
 15. amazing stuff thanx :)

  rH3uYcBX

  SvaraRadera
 16. A SUPPORTED BY THE DEVELOPER TOOLS? It was interesting. You seem very knowledgeable in ypour field.

  rH3uYcBX

  SvaraRadera
 17. Jag ser att jag är lite långt efter - men det gör inget - det skrivna var väldigt bra och mycket, mycket tänkvärt!

  Förövrigt tycker jag att du har en underbar blogg!

  SvaraRadera