Vi har vår i luften... var har ni er?

Det är inte så ofta jag direkt berättar vad jag gjort under dagen men idag har jag välkommnat våren.
Sittandes på balkongen inlindad i en skön filt och med en god bok - Flyga Drake -framför näsan och låtit solens strålar värma både kropp och själ.


Plötsligt for tankarna iväg...
På mitt jobbs arbetsplatsträffar (ATP-möte) har det många gånger sagts att det är religionen som skapar krig, jag har även hört detsamma från många andra människor i vardagen.
Men en tanke slår mej i solens skrapa sken... är det verkligen religionen som ligger bakom krig, eller är det möjligtvis så att det är maktgalna männsiskor (sociopater, borderlines m.m ) som använder religonen i syfte att rättfärdiga eller missbruka sin makt? Här kan vi vända på det hela och ställa frågan om det är Tibetanernas religion som skapar det "krig" som pågår hos dem, eller är det återigen maktmissbruk och inte religionen i sig.

Det finns ju vissa personer i historien som skapat krig utan några religösa förtecken. Här behöver väl knappast nämnas Hitler, Bush för att nämna några i modernare tid (på tal om Hitler - som ofta nämns som ursprunget till rashygien. Rashygien har funnits mycket längre tillbaka än så)

Så för min del så handlar det mer om förmågan att tillåta andras varande, oavsett om det är det varandet är religöst eller inte och oavsett ras eler etnicitet. Att tillåta varje männsiska rätten till sitt eget liv och sina egna tankar så länge det inte skadar någon annan.

Här kan bara empati, respekt, kompromisser och att sätta på sig den andres skor skapa fred.


"Make peace not war - then love has a fair chance"
-marlene-


ps. igår upptäckte jag i statestiken att någon knallat runt och tittat in i alla mina vrår, så nyfiken jag blir på vem detta kan vara. Önskar att den personen lämnat några spår efter sig här och där för även om jag har ip-nummret så skulle det varit roligt att veta om hon/han trivdes och kände sig välkommen ds.

blogginfo , , , , , , , , , , , ,

21 kommentarer:

 1. Just din rubrik är en lustig historia. Om att studenterna i Uppsala skickar meddelande till studenterna i Lund med följande text; Vi har vår i luften?
  Var har ni er?;0)
  Tänkvärda ord från dig.
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Hej Bloggullet - Det där med att följa bloggen är kul, då blir det så att jag kan svara direkt när jag ändå siter vid tangentbordet när du kommer indansande. Att det fanns en historia bakom det där "VÅR"-skämtet visste jag inte men småleer lite när jag inser att vad är det som är vårt som finns i luften, kan ju bli lite roliga associationer.
  En vårvarm kram till dej.

  SvaraRadera
 3. Hej Marlene. Hoppas allt är bra med dig. Visste inte att du var igång och bloggade igen. Kul kul skall kika in lite då och då sen.Men det var inte jag som rumstrerat om på din blogg? Du får kanske eda på det senare man vet aldrig. Du skriver vår och sitta på balkongen här blåser nordlig vind isig och snöar såna där små vassa snöflingor du vet.
  Ha det så bra.

  SvaraRadera
 4. Det du sklriver om funderade jag på igår - nästan samma sak.
  Just att det är makten som fördärvar oss människor. Makt och pengar kan vara förädande.

  Även vi har vår i luften!
  Härligt!
  Om du är i Bollebygd någon gång kan du kanske titta förbi - adressen vet du ju nu. *ler*

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Åh Fjonkan - vilket kärt besök. Allt väl här och bloggandet går inte att sluta med hur mycket jag än försöker. Tyckte förra inlägget var ett bra slut, och sen vart jag igång idag igen. Blir aldrig klok på detta BLOGG=BEROENDE.
  Tur att du tog dej hit och fick lite sol på dej då *ler* Fat jag ser nog att det är mycket annat som värmer en Fjonka nu för tiden.

  Bollebygdsbo - Så är det. Har egentligen ett litet motstånd till att träffa cybervänner i verkligheten och jag har ju som sagt adressen så bli inte förvånad om jag gluttar in en dag. Är du i stan kan vi ju kanske ta en fika i slottskogen nån gång.

  SvaraRadera
 7. Marlene.hihi ja här blev man solvarm skönt Och jodå man får lite nyheter so gör en riktigt het kan man säga och rent prillig av väntan har redan börjat kolla på grejor inte klokt ju men det får vara ett tag. Kram på dig

  SvaraRadera
 8. ja, det tål att tänka... Hitler hade sin tro och ideologi om den perfekta människan.

  I Afganistan, där man i religionens namn dödar och misshandlar flickor, som är väg till skolan.

  Påven, som dömer mamman som räddat sin våldtagna 9-åriga dotter. Den våltagande styvpappan får inte kyrkans dom...

  Jag förstår mej inte på religion.

  SvaraRadera
 9. Fin bild :) Jag har nästan en exakt likadan på mig och micke :) Jag har nästan bestämt mig för vilken sjal jag vill ha... BRA VA? ;)
  KRAM

  SvaraRadera
 10. Vår i luften, vilken härlig känsla. Jag vet att våren är på väg, men jag kan inte se den än. Solen lyser så försiktigt genom skyarna, men det är kallt....brr.

  Jag känner som du lite ambivalens inför religionen och vad som görs i dess namn. Rättfärdigande av krig och förtryck känns som det största problemet, men jag har ändå ett hopp om människan och tror på den enskildes goda vilja och samvete, att göra gott i sin nära omgivning med eller utan religionen. Kramar Birgitta.

  SvaraRadera
 11. Hej

  Vilken fin blogg du har och alla tänkvärda ord.

  Vi har fortfarande mycket snö här uppe hos mig. Men förhoppningsvis då kommer den snart.

  Ha en fin dag

  Gunilla

  SvaraRadera
 12. vilken fin bild
  kan den ena vara du???? *S*
  Fint skrivet av dig
  Tänker inte kommentera det så mycket för jag tror du vet vad jag tycker *S*
  Här var det riktigt med vår i luften igår men inte idag *S*
  Kram på dig

  SvaraRadera
 13. Filifjonkan - nu får du hålla dej undan här för sällan har jag skådat så mycket vinter och avsaknad av värmande sol. Men snart kommer den.


  Hannele - Det är väl så att det är fanatism som är det mer onda än själva religonen... sen att fanatiker använder och tolkar religionen som det passar dom. Det är just Afganistan som fick mig att tänka i dom här banorna... kommunismen är ju också en idelogi som skapat många krig. Jag är själv varken kristen eller tillhör något speciellt trossamfund, men jag tror på något utöver det materialistiska. Därmed blir jag förbannad när man skyller allt på religionen iställeet för att lägga skulden på de fanatiker antingen de använder religionen eller något annat för att rättfärdiga sitt handlande. MEn visst... det är knepigt.

  Johanna - Ser fram emot att få höra/se vad det blir.

  Elin - så lika vi tänker, för trots allt så är väl godheten störst. Jag har läst någonstans att bara ca 2% av alla människor är riktigt onda, det är bara det att dom hinner göra så fruktansvärt mycket skada innan vi andra som tror allt gott om folk hinner fatta vem det är vi har att göra med.

  Gunilla - Tack. Den kommer, den kommer i sinom tid ;) Idag är det kritvitt här nere och solen lyser med sin frånvaro...

  Trollet - Vet jag väl. Här är rena vintervädret... vart tog våren vägen. Man ska inte ropa hej förän osv.

  SvaraRadera
 14. Trollet - glömde, visst är det jag från min skuggiga sida ;)

  SvaraRadera
 15. Jo när du skrev detta var det ju vår. Men jag hör hos mina bloggvänner att de fick tji om vår. Nu är det ju vinter och snö i Götet! Men jag har fått ett vårtecken jag kunde smida om!
  Kram dottern min!

  SvaraRadera
 16. Jo när du skrev detta var det ju vår. Men jag hör hos mina bloggvänner att de fick tji om vår. Nu är det ju vinter och snö i Götet! Men jag har fått ett vårtecken jag kunde smida om!
  Kram dottern min!

  SvaraRadera
 17. Jag hittade den idag? Fast jag hittade den inte ute utan i den finns inne kroppen och hela jag sprudlar i kropp och själ! *ler*

  http://g2gudq.blu.livefilestore.com/y1pAHRUNWEFBggeDKPY1uqlpQ8VaMuU43mlUsKaKp-wK4JLHgpVTpkw-FSNzTrTXWsL7KlthznZ0Vg/125518.gif

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Det är viktiga saker du skriver om och tyvärr är det så att religionen alltid har utnyttjats för politik och makt. Alla religioner står ju egentligen för något positivt och humanistiskt med budskapet förvrängs av dem som predikar det.
  Nu har det hunnit båda snöa och töa sedan solen sken i onsdags. Ha en trevlig helg
  önskar Poppins

  SvaraRadera
 19. Smeden - Här blev snö... mssor men idag är vårsolen tillbaks. Bra att smedjan håller värmen iaf. Varm kram

  Witch - så underbart att du ändå hittade vårkänslorna... mitt innersta värmdes oxå utav den fina bilden, TACKkram

  Poppins - så bra du sa det... precis som jag menade, tack. Hoppas snön hållit sig borta och vårsolen fortsatt lysa över dej.

  SvaraRadera
 20. Tack, tack och Tack för det fina som kom med posten idag!
  Kolla in min kreativa blogg så ser du den där.
  Kram från Ingela

  SvaraRadera
 21. Letade efter ursprunget till Vi har vår i luften, etc och hittade den här sidan. Måste bara rätta Bloggullet med att det snarare var Lunds studentkår som skickade ett telegram till Uppsalas studentkår. Bakom formuleringen lär Hans Alfredsson stå.

  Av geografiska skäl så kommer ju våren tidigare till Lund, så jag tror på den förklaringen som jag hittade i Sydsvenska Dagbladet

  Mvh,
  KM

  SvaraRadera