Veckans Pausfågel


När jag går förbi Göteborgs gamla polishus i slottskogen är jag glad att inga tjänstgörande poliser finns där. Då hade jag kanske blivit omhändertagen som tokig tant som går runt och skrattar för sig själv. Vad vanliga slottskogsflanerare tänker vet jag inte men ibland har jag svårt att hålla masken.

För något år sedan återupptäckte jag av en händelse och med glädje ett program i P1 som jag lyssnade till som ung. Nu har det blivit en del av mina promenader i slottskogen där jag går runt med ett fånigt flin och ibland inte kan avhålla mej från att låta leendet få ljudligare former.

"På Minuten" avhandlar under en halvtimme diverse fabricerade rubriker som deltagarna under 1 minut ska göra en story av. De får inte staka, upprepa eller komma av sig. De får inte heller stjäla ämnet från föregående talare m.m.

Och de är skickliga, den ena tokiga historien efter den andra och deras underbara dissande eller uppmuntrande av varandras berättelser eller felsteg från reglerna roar iallafall mig. Det är inte alltid samma tävlande men några av mina favoriter är Kajsa Ingemarsson, Pia Johansson, Hans Rosenfeldt, m.fl. Gårdagens program var ett sådant där jag plötsligt skrattade högt och ger dig därför här en länk om du också vill lyssna.

I mitt eget minnenas arkiv vad gäller radio finns också program som "Radioteatern ger" och en liten "veckans pausfågel" där man bara lyssnade till fågelkvitter vinter som vår.

Tänk att det funnits en tid då världen snurrade liiiite långsammare och allt inte var i rörelse hela tiden. Ändå sitter jag här och önskar att jag hade mer tid, fler händer, och några hjärnceller fler så jag hann med allt jag ville göra. Fast det jag inte hinner med i detta liv kanske jag hinner med i nästa... och... nästa... och... så varför stressa.


En sån där liten pausfågel är nog precis vad vi alla behöver då och då.
På Minuten är min veckas pausfågel.


Här kan du hitta andra pausfåglar i slottskogen som jag njuter av på mina promenader

14 kommentarer:

 1. Åh, jag minns också de där pausfåglarna, inte uppskattde jag dem då men nu skulle jag nog gilla att lyssna på dem. Kan det ha med åldern att göra, tro...? Och du har rätt, alla behöver vi nog stanna upp då och då och lyssna på en "pausfågel", oavsett vad det är.

  SvaraRadera
 2. Grkland nu - Jag tror inte heller jag uppskattade dom där pausfåglarna då. Däremot har början av en fras suttit fast i mitt huvud sedan 13-årsåldern "en gisten näverlur fångade upp låten, alla hälsinglands skogar..." sen är det bara slut. Lustigt hur nått bara kan fastna helt utan innehåll eller mening. Nu ska jag ta och googla den meningen och se vad jag kan hitta. Ha det bäst.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Hejhej..längesen! kikar in me en liten gonattkram. Hoppas allt är bra? kram Helén.

  SvaraRadera
 5. hej där
  ja du paus fåglarna kommer även jag ihåg *S* fast jag nu inte är någon "gammal" tant hahaha inte du heller.
  Här nere är det så mycket vår som det kan bli just nu i alla fall.
  Hopaps du har det bra
  vi höres väl på snöret snart hoppas jag
  kram och pöss

  SvaraRadera
 6. Har ju förr ofta gått i Slottskogen. Men du visar ofta sånt jag inte sett. Är det grejer som kommit till sen jag bodde i Götet?
  Jasså du lyssnar också på minuten!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt hus, tänk att få fixa till och sedan bo där..... jätte fint!

  Ser inte ut som ett polishus! Alldeles för fint!

  Veckans pausfågel, igår var det nog en galen hackspett och det var definitivt inte något lugn och harmoniskt.... eller var det att sambons son köpt ett nytt spel som man både trumma och spelade gitarr.... vet inte men jag hade behövt en lugh och harmonisk sång från någon näktergal istället.

  SvaraRadera
 8. Hej Marlene. Åh ja fint polishus säkerligen det vackraste
  som ses numera, veckans pausfågel är ju en höjdare brukade lyssna på den förr nu får man ta de från arkivet Kul med alla gamla program man kan lyssna om igen likaså med gamla tv-program. Ler det är Leonard Cohen som sjunger han har en röst som gör en knottrig! First we take Manhattan then we take Berlin är inte så dum musik heller av honom. Ha en skön tisdag

  SvaraRadera
 9. Hej Igen Ja glömde ju tala om att jag sett den den är ju fantastisk att ett å stort djur skiljer på ömhet och jakt mitt i det vilda efter så lång tid man var ju tveksam först... men underbart. De var alla tre lika berörda i sanning en lycklig stund.

  SvaraRadera
 10. Här sitter jag mitt i natten och tänker på dig!
  Var bara det jag ville säga. För sent att ringa och inte tittar du vl på några mail nu.
  Kram min kära dotter!

  SvaraRadera
 11. Det huset liknar ett som finns hemma omkring som vi barn alltid kallade "Kråkslottet" det är snarlikt.Man ska ju alltid säga vad man tycker och det gjorde jag nu. :) Något diffust minns jag det där med pausfågel.

  Här lyser solen, ihop med fåglar i varje hörn utomhus, som kvittrar ikapp med den vår som är på gång.

  Vinkelevink!

  SvaraRadera
 12. Helans håla - hej, hej och tack

  Trollet - här har våren också kommit på allvar. Nä, inte är vi några gamla tanter inte :)

  Smeden (far) - säger som du... jasså lyssnar du oxå på "På Minuten" Ja jag vet ju inte hur slottskogen såg ut när du var här, men fågelhuset har ju funnits länge om du läser årtalet på första bilden (den med ugglorna) men visst har det skett stora förändringar under de 20 år jag varit stadig besökare.

  Witch - hur många gånger tror du inte jag tänkt samma sak... och mitt i slottskogen också. Jag antar att du klickade för att se större storlek och såg att det stod polisstation. Jag har för mig att det är götborgs äldsta men är inte helt säker.

  Ska jag flyga över och spela på min harpa istället ;)

  Filifjonkan - visst är det underbart, där kunde man kanske tänka sig att ditta i finkan en sommarkväll ;) kanske lyssna på Cohen samtidigt. Alla hans senare låtar är underbara och den du nämner är oxå en favorit bl.a många... knottrigt värre ;)

  Knottrigt värre blir man oxå av sådana filmer både "din" och "min" Jag stortjöt faktiskt när jag såg Christian the lion första gången.

  Far - nä det är märkligt vad tiden rusar, speciellt sen jag började jobba. Har inte mycket ork övers för annat. Igår var jag helt borta när jag kom hem... men idag är det lite bättre igen. Nu är iaf våren här på riktigt.

  Erika - tycker det är helt rätt att du säger vad du tycker... jamsande med bara för att hålla sig väl med någo är inte min melodi. Fast kråkslott har jag nog sett värre :) Visst är det härligt med de riktiga fåglarnas läten nu när dom sjunger så vackert för oss "dé é vår, de´é vår" och "äntligen" srämmer vi upp i kör.

  SvaraRadera
 13. Ja "På minuten" lyssnade jag också på "förr", när mor å far bestämde vilken kanal som skulle höras på radion. Med Stig Järrel och Margaretha Krook! Sen kommer jag ihåg "Radioteatern ger : Rysare i sommarnatt". Då låg vi i mörkret i de gamla sängarna i sommarstugan och lyssnade. Hoppade högt om en kotte valde att landa på vårt plåttak. Ruskigt härligt var det!

  Jag undrar...var det bättre förr?

  SvaraRadera
 14. Tak for de interessante oplysninger

  SvaraRadera