Gillestugan eller Bishop Arms och De 5 världshaven


Här, med utsikt över de vackra kvinnorna symboliserande de fem världshaven arbetade äldste sonen i mer än 3 år som kock… tills för några veckor sedan. Nu har han lämnat föräldrahamnen och modersfamnen och blivit en nollåtta. Ända till Järfälla tog han flickvän och packning den 25 augusti för att sätta eget bo. I Svea rikes största stad ska de båda studera dans och musik.

Så nu får du ta dej till den än större stadens centrum för att smaka på vad han tillagar. Numera jobbar han på Bishops Arms på Drottninggatan. Men det är ju klart att han inte är där så ofta eftersom studierna tar sin tid.

Den vackra fontänen blev för några år sedan flyttat och sänkt då Järntorget gjordes om men visst är den fortfarande vacker, och Gillestugan som övertogs av Bishops Arms har tydligen inte tagit ner skylten med det gamla namnet, även om mycket annat förändrats. Allt det där guldiga fanns inte förr och jag minns hur sonen stolt berättade hur han målade med "riktigt" guld då lokalerna gjordes om.

Men som sagt, nu har han seglat iväg på vågen och navelsträngen är tänjd till bristningsgränsen… kommer den någonsin brista? Om inte… akta dej så du inte snubblar på den där den spänner ut mellan Göteborg och Stockholm.


ps. jag råkade hamna på en sida med underbar nostalgi om Masthugget och Järntorget med vackra bilder och bl.a en förklaring av Per Dahlström till "Järntorgsbrunnen" tillverkad av Tore Strindberg och som är uppbyggd av flera element.

I mitten står en skål varur vatten flödar oavbrutet.Tankarna går till det antika ymnighetshornet som aldrig sinade.

Skålen är prydd med stämplar från olika järnbruk i Sverige. Skeppet som är placerat ovanför skålen omges av fem ormar.En symbol för de fem världshaven, och för Göteborgs och Ostindiska kompaniet.

Runt omkring hornet sitter fem statyer på kvinnor. De representerar de fem världsdelarna, Europa, Australien, Afrika, Amerika och Asien.

Vattnet som flödar ur skålen är en viktig del av skulpturen. Vattnet kan i det här perspektivet ses som en symbol för den internationella frihandeln, som når ut till alla världsdelarna och fördelar sig jämlikt. Ds.

7 kommentarer:

 1. Kul att du är tillbaka på bloggen igen! Det där med navelsträngen känner jag igen mej i, min mellanson flyttade förra veckan till Sverige för att gå ett år på folkhögskola...så även min navelsträng är spänd och utdragen över hela Europa...Men tur i alla fall att vi lever i mobilernas och datorernas tid, så man kan ha tät kontakt!!

  SvaraRadera
 2. Hej min grekiska vän... så är även jag glad att se dej "hemma" igen. Har allt varit och kikat då och då. Får plötsligt upp en bild framför mej med en massa navelsträngar härs och tvärs utspända över planeten "hihi" tur att man inte är ensam om det iaf. Ibland känns det så - som om det bara är min son som flyttat hemifrån. Men om 2 år är det dottern som ska till Grekland, men då packar jag nor mej i en av hennes väskor. Kram hela långa vägen bort till dej.

  SvaraRadera
 3. Roligt att du är "tillbaka" igen. Har saknat dina inlägg. Ja, det är långt till Järfälla från Gbg, jag vet för jag åker den sträckan varje gång jag ska till Göteborg. En himla fin sida om Masthugget du hade hittat. Jag ska läsa den noga någon gång när jag hinner.

  SvaraRadera
 4. Du han har väl Morfar nära sig? Och känner jag dig rätt, så går nog bussen upp till framsidan. Han är så välkommen hit, nu har jag en krog som jag och en viss ängel från Täby kan undersöka. Inför fibbeträffar alltså. Må gott det gör jag nu. Kram på dig vännen

  SvaraRadera
 5. La Famiglia: Hej, vad kul att se dej här och glad blir jag att vara saknad. Det blir nog lite glesare med inlägg numera men hoppas att det ändå kan bli nåt då och då som du kan glädjas åt. Visst var den fin den där sidan... hoppas tiden räcker till en annan gång.

  Ullas Bloggar: Visst finns morfar i närheten men det gör ju inte saknaden mindre. Snart är det iaf novemberlov och då väntas de båda hem.

  SvaraRadera
 6. Hej kompis!
  Vilken rolig sida om Masthugget du har hittat! Den ska jag kika vidare på vid ett senare tillfälle!
  (Ser att du har varit ute och plockat fina röda rosor till vasen...fint!)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera