Ostpaj - Τυροπιτα - Tiropita


Det första jag vill äta när jag kommer till grekland (gäller hela familjen förresten) är just ostpaj, och så ett stort glas frapé (grekiskt iskaffe som du hittar recept på här ) Egentligen tror jag några av oss skulle kunna leva på det.

Men min första erfarenhet av denna delikatess när jag 82 besökte grekland första gången med min blivande man var, *rynkar på näsan åt minnet* fetaost i wienerbröd!!!??? Han köpte iaf ett till sig själv och vi fortsatte vår promenad. Nu är jag ju som bekant väldigt nyfiken så klart jag måste smaka... ett bett räckte, sen småsprang jag tillbaka det kvarter vi tillryggalagt med maken i släptåg för att inhandla ytterligare... nä, 1 räcker inte, jag köpte 3.

Idag gör vi då och då detta här hemma och här ville jag berätta hur. Det är mycket enkelt om man köper färdig filodeg.

Smält lika delar smör och olivolja
Pensla en långpanna (eller minde form)
Lägg på ca 10 blad som du penslar emellan
Rör ut fetaost med 1 ägg
Bred ut ett tjockt lager över bladen
Avsluta med ytterligare ca 10 blad varoett penslat, även det översta
Skär med vass kniv igenom allt i ca 5x10 cm stora bitar
Stänk lite vatten över det hela (så att det översta inte torkar för mycket)
Grädda i ca 200 gr tills det blivit gyllenbrunt.

Nu händer det att jag fuskar lite och då använder jag mej av smördeg, det går givetvis lika bra men blir inte riktigt äkta, och olivoljan är ju nyttig, men visst testa det om du vill.

Vill du göra det extra äkta kan du göra filodegen också själv (för min del räcker det att jag gjort det 1 gång) men eftersom jag lovat Inga-Britt med aktuellt från Grekland receptet så kan du lika gärna få det här också.

14 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
arrowrot

Bland mjöl och salt och häll sakta på vattnet medans du rör om och till slut knådar ihop allt. Knåda ca 10 min, till en klibbig boll. Tillsätt nu olivoljan sakta och fortsätt knåda, till den blir mjuk och blank. Nu ska degen vila i minst 2 tim.
Dela degen i 20 lika stora delar, och kavla ut tunt, tunt som ett löv på en kökshanduk beströdd med arrowrot för att degen inte ska fastna. Stapla på ett smörpapper varje ark på varandra och låt det vila i 30 min under handuken.

Ett ganska tungt jobb men visst, vill man spara pengar så är det ju ingen kostnad jämfört med att köpa degen. Sen är det ju alltid kul att ha testat själv en gång.

Till sist vill jag också berätta att fetaost och spenat är väldigt gott tillsammans så givetvis både finns det att köpa sådana och du kan själv testa om du bestämmer dig för att göra "Tiropites" Servara gärna En härlig grönsallad till bestänkt med lite olivolja och citron.

Kali orexi - God aptit


ps. En bild på tiropita hade inte varit så kul så det fick istället bli ett foto från en grekisk restaurang här i göteborg. Ett litet arrangemang i deras fönster som jag redigerat "lite" ds.

~~~~~~~***~~~~~~~~
Allt som förtjänar att göras -
förtjänar att göras bra


Uppdaterat: Hej alla från Familjeliv.se som tittar in här. Det är jättekul att så många av er hittar hit. Skulle bli jätteglad om jag fick en liten kommentar från er när ni ändå har vägarna förbi. Scrolla ner till slutet av kommentarerna och klicka i "skicka en kommentar" eller klicka här ... hoppas ni lyckas med pajen.

11 kommentarer:

  1. Detvar ett jobbigt recept, men jag gillar ju ändå inte fetaost!
    Det var 120 länkar hos henne (missade nog också räkna några) och det fins bara en blogg nu!
    En varm kram från far med önskan att ni får en härlig lördag och söndag!

    SvaraRadera
  2. Hej Marlene ! det var ett tag sedan jag skrev till dig. Hoppas allt är bra med dig? jag själv kämpar med min blod anemi, medicinen är så tråkig och lite får starkt får min mage (har krampar ofta, och i natt har jag kräkt tvågånger ).
    Detta receptet, som du skrev om är ett av mina favoriter, mormor är best på att kavla ut degen, min går ofta sönder men det blir gott ändå. Hos oss i Kroatien, finns sådana kiosker överallt, som säljer "burek"(så heter det i Kroatien).Vi fyller dem med kött, potatis (riven),ost, äpple, och många varianter till.
    Hoppas du ska ha en trevlig helg krama Dadda

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, kanske det lyckas den här gången om jag följer det (förra gången jag skulle göra egen filodeg var det nåt som gick fel...). Ska spara det tills nån dag när andan och orken faller på.Kram!

    SvaraRadera
  4. jag har aldrig varit i Grekland

    SvaraRadera
  5. Hejsan,
    var ett tag sedan sist men nu är jag här :o)
    Har aldrig varit i grekland men receptet lät intressant, kanske man skulle prova någon gång...

    Ha en fortsatt bra dag,
    kram Annika

    SvaraRadera
  6. Det er fint i Grekland eller Hellas som vi sier. Har bare vært i Santorini.
    Skal prøve å bake ostepaien din, flott oppskrift.
    Ha en fin uke!
    Klem Gry : )

    SvaraRadera
  7. Oj vad dålig jag varit på att avara

    Far: 129 hos mej, fetaostpaj slipper du både äta och laga

    Dadda: Alltid kul att se dej, och jag önskar det snart blir bättre. Visste inte att du var från Kroatien - kul att du kände igen detta och berättade om det

    Inga-Britt: Varsegod och hoppas det går bättre denna gång

    Hannele: Synd... det är vackert och gott

    Petronella: Hej och välkommen

    Annika: Kul att du stack in näsan. Tycker du om Fetaost så rekomenderar jag dej stark att testa... du kan ju göra av smördeg för enkelhetens skull.

    Grynoka: jag har aldrig varit på Santorini... har du ätit ostpaj där. Tyvärr var vi inte riktigt förtjusta i dom vi köpte på den närliggande ön Naxos. Men all matlagning skiljer sig väldigt från plats till plats i grekland. Som skillnad mellan pitepalt och annan palt antar jag

    SvaraRadera
  8. Hej Marlene!
    Det var så länge sedan jag hälsade på Dig. Hoppas Du mår bra med familjen.
    Snart får jag äta ost paj och dricka kaffe frape!
    Kärsten och jag ska till Kreta i början av juni. Ska bli så skönt.
    Brukar Ni åka varje år ?
    Önskar Dig en fin kväll!

    SvaraRadera
  9. Maki: Sorry, längesen och inget svar har du fått... hoppas du tittar in här då och då så att du kan se nu för här kommer mitt svar.

    Allt är bra... iaf i det stora hela. Avundas dej dock (men inte missunnar) din resa, för det blir ingen för oss iår. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att åka speciellt ofta, av många olika skäl. Du får dricka Frapé och äta tiropita för mej oxå.

    Kvällen blev bra... tack vare din önskning. Hoppas din resa blir likaledes med mina önskningar.

    SvaraRadera
  10. Kalispera!
    Nog blev resan lyckad, absolut.
    Det blev ostpaj, vilket Kärasten blev förtjust i.
    Badade flera gånger /dag i det ljuva vattnet vi hade utanför hotellet.
    Frappe, däremot , vad han glad att få slippa!
    40 graders värme, nästan på gränsen att tåla för en norrbo:-)
    Jag ska nog prova på Din recept på pajen,,,,,,berättar sedan hur den blir och vad familjen tyckte om den.
    God fortsättning på Din sommar.
    Som jag skrivit på en av mina inlägg: det finns mycket här hemma!
    m a k i

    SvaraRadera