I himmelens namn

Idag är tisdagtemat himmel och denna bild är ett av mina bidrag, Himmel över Skinoussas kyrka.

Samtidigt får denna bild mej att fundera: Vem i himmelens namn har rätt att bestämma vad en människa ska tro på eller inte.

Hur vi ska förhålla oss till våra medmänniskor och vår jord för att uppnå det bästa möjliga för alla är väl något som givetvis ska beslutas om och även skapas lagar om, både i mindre grupper och vad gäller hela mänskligheten.

Men när vi kommer till frågan om en människas inre tankar och tro… det är ju något så mycket personligt att det oftast inte ens kan definieras på ett enkelt sätt. Om 2 människor båda säger att de tror på Gud innebär det inte att de har samma tro, inte ens om de tillhör samma religion. Även om de som antingen följer Koranen, Bibeln eller någon annan religion försöker definiera det så är tron ändå mycket individuell och inget som någon annan kan på- eller avtvinga någon. Ändå blir människor idag liksom förr dödade för sin tro och övertygelse hur rätt moraliskt och etiskt de än lever sina liv.

Finns det verkligen någon religion eller politisk ideologi som kan ges sådan makt att det ger dem rätt att förfölja, kränka eller t.o.m döda någon för sin inre själsliga övertygelse, oavsett vilka skäl dom har därtill. Så dagens tema för mina tankar osökt till dem som dödades på Himmelska fridens torg... för sin tro, och sedan vidare och vidare och vidare, för tyvärr är det långt från enda gången det skett. Detta sagt som den häxa jag då och då är... (tolka det som du vill)Till sist visar jag en himmel över Naxos med vacker solnedgång.~~~~~~~~****~~~~~~~~~

Ett fritt samhälle är ett samhälle där det är ofarligt att vara impopulär.


blogginfo , , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Den understa bilden är bedårande!1

  /Anneli

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder och på Naxos har jag varit och sett den vackra himlen. Dina tankar är något du delar med många, frihet att få tro vad man vill känns nödvändig för världen och för en själv inte mínst. Men det är väldigt olika hur texter tolkas. Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 3. Far din får väl i dag lämna några ord hos dig. Mycket vackra bilder och en sann och fin text. Det är väl kostigt att så lika vi tänker ska bli så olika meningar när vi börjar diskutera sådana saker.Jo jag vet varför, men det lämnar vi där hän här.
  Vad fina och sanna ord du kommenterat hos Erika angående att tända ett ljus.
  Vi hörs per telefon. Kram på dig min kära dotter!

  SvaraRadera
 4. Med åren har jag blivit mer o mer övertygad om att religionen är en stor bidragande orsak till krig bland världens befolkning. Låt varje människa tro det den vill, men pracka inte på dina åsikter på andra! Fanatiker och fundamentalister av alla slag borde inte få finnas.
  Men vilka himmelska bilder du visar!

  SvaraRadera
 5. Mycket vackra bilder och ännu mer tänkvärda ord. Som alltid har jag något med mig från besöket hos dig. Kramar...

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder! Jag vill åka dit...
  Jag är också övertygad om att religionen har en bidragande orsak till världens krig. Är inte GUD och ALLAH samma snubbe...;)
  Låt människor tro på vad de vill.
  De viktigaste är väl att vi bryr oss om varandra...
  Ha de gott
  kram Lily

  SvaraRadera
 7. Hej Marlene!
  Vad jag tycker ,,,,härligt att himlen är för alla.
  Jag önskar Dig en trevlig helg!
  m a k i

  SvaraRadera
 8. Religion har nog ställt till det.

  SvaraRadera
 9. Det är människor som "ställer till det", men tyvärr ofta med religionen som "täckmantel".

  Nu är det tyvärr länge sedan jag kommenterade här hos dig.
  Det har varit så mycket annat.

  Vill du veta så hör av dig via mail.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Anneli: Tack... det var det i verkligheten oxå.

  Elin: Visst är det vacker... då såg du solnedgången genom den stora porten oxå antar jag... det är mäktigt. Visst är det som du säger att många tänker som jag... jag var liksom bara tvungen att få skriva ner det. Att de som kommenterar här håller med mej visste jag nog redan och de som inte gör det vågar nog inte skriva. kram till dej med.

  Smeden, far min: Visst tänker vi nog ganska lika om inte annat så vill vi lika, det är bara tillvägagångssättet vi inte är riktigt överens om.

  Paula: Visst är dom himelska... det var ju liksom temat :) Frågan är väl bara om det är religionen som är den egentliga orsaken till krig... eller om man använder sig av det i ett politiskt maktspel som egentligen inte har något med religion att göra.

  Gisan: Lika söt som vanligt... tack och kram

  Dalens Lilja: eller kanske Fridens Lilja... Det går flyg dit :) Läs gärna svaret jag givit Paula... Visst är det samma snubbe, om det nu är en snubbe eller bara en Kraft. Och så sant som du skriver är det hur vi är mot varandra som är viktigast... inte vad vi tror på. Kram till dej med.

  Maki: vilken söt kommentar, tack.

  Hannele: läs gärna mitt svar till Paula.

  Bollebygdsbo: Precis så tror jag med. Just nu har jag inte mycket ork men det kommmer kanske ett mail såsmåningom. Tack för att du tittar in då och då och skriver en rad.

  SvaraRadera
 11. Hejsan Marlene!
  Grekland är nog evigt tacksam motiv för kameran.
  Speciellt bilder tagna precis vid,,,jaaa, ca 18.00 strax efter med solets mm dalarne. spec. ljus där. Så lyckade bilder just mot stenar, väggar etc.
  Naxos minns jag spec. att det var väldigt blåsigt???
  Frihet är viktigt, många kan inte förstå vad är det?
  Ha det gott
  önskar m a k i

  SvaraRadera
 12. Maki: visst är det så, men långt ifrån alla bilder blev bra, men man lär så längeman lever. Jag hade råkat ställa in kameran soå att den släpte in mesta möjliga ljus... och det i detta solljusa land ;)
  Visst kan det blåsa där, men jag gillar både vågor och vind när det är varmt, värre är det med båtarna som man måste ta för att komma hem. Det gäller att åka iväg från Naxos i tid. Kramar

  SvaraRadera