Vad var det nu då som var ätbart?


En valnöt doppad i honung. Sött och gott är det och typiskt grekiskt. (se tidigare inlägg om du vill här)

Min första kontakt med detta sätt att äta valnötter var uppe i den by min man är ifrån. Hans mormor bjöd på detta och en hutt av hemmagjort potatisbrännvin, med åtskilliga %.

Detta var första gången jag besökte grekland och inte ett ord grekiska kunde jag... så när mormoder ställer frågan om jag vill ha ett glas till översatt av min man och jag vänder mej mot henne och svarar Nä, så fyller hon snabbt glaset på nytt. Idag vet jag att "Nä" betyder "ja" på grekiska.

Idag vet jag också att det finns än mer delikatesser av denna nöt. Den plockas när den fortfarande är mjuk och läggs i en sockerlag. Och sedan kan man köpa burkar av denna lilla sötsak och njuta av sötmans frukt.
På detta sätt kan man även njuta av cirtonskal, apelsinskal och min favorit bergamotte. Själv brukar jag spara apelsinskal och göra detta till jul. För att få bort det beska går man tillväga på ett speciellt sätt... skulle du vilja veta hur så får du säga till i en kommentar nedan. De av mina vänner som smakat har alla tyckt det varit jättegott. Det måste ju vara fullt av C-vitaminer iallafall.
~~~~~***~~~~~~


Varför inte förena nyttigt med gott

blogginfo , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Heij Marlene.. guu, de där verkar ju vara gött..
  hahahaha.. bra att du kan grekiskan nu då, förstår den iaf..de kunde slutat mindre bra..hahaha.

  Japp, nu har jag flyttat.. min sida kunde endel INTE kommas in på.. tyvärr... men så har jag från jobbdatorn me, då kan jag INTE kommas in hos endel andra.. lustigt.. fast där får jag inte vara inloggad ens..bara kika runt.
  Hoppas du vill fortsätta kika in hos mej, jag har kvar alla i min länklista.. jag lämnar inte nån.. men jag har inte hunnit säga att jag bytt adress...men de står ju även på min gamla adress.. hoppas alla hittar hit..
  Ha en underbar dag.. å hoppas sola värmer bort snön snart.. kram på dej..helan.

  SvaraRadera
 2. Hej Marlene: gud så gulligt av dig att kila över när jag rasat men ingen fara Men här får man ju nästan hjärtsvikt,,,vill ha minst 7 av dess burkar å så härligt det ser ut det måste ju fullständigt krylla av vitaminer antar jag.Tänk at få smyga dit med en gaffel och öppna ett lock i taget och liksom provsmaka allihop det skulle vara något det..:))

  SvaraRadera
 3. Vill bara meddela dig om att Tisdagstemat är uppe nu! Det är "minne" den här gången, bara så du vet!

  (Alla dina vänner tycker INTE om de inlagda "apelsinskalsslamsorna"...
  om nu JAG räknas som vän, förståss...???)

  SvaraRadera
 4. Först trodde jag det var en blomma du visade och så var det en valnöt.
  Verka mumsigt med honungsdoppet.
  Skratta när jag läste att du sagt nä till påfyllning, så du var ganska lullig när du gick därifrån ,ha ha?
  Berätta gärna för mig hur du går till väga för att få bort det beska ur apelsinen, recept tack..
  Kram Ulla-Bella

  SvaraRadera
 5. Jag vill också gärna ha recept, tack på förhand

  SvaraRadera
 6. Så underbart med alla dessa godsaker på en och samma bild. Härligt med anknytning till Grekland, att få en annan bild av detta underbara land. Jag förstår att du nu kan en hel del grekiska nu efter besöket hos svärmodern. Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 7. Hej på dig! det låter väldigt sött och gott.
  Ha en underbar torsdag/Anna-Carin

  SvaraRadera
 8. Låter underbart gott! Jag älskar alla former av nötter. Jag vill också vet hur man gör med skalen.

  SvaraRadera
 9. Helan: Jag smuslade över snapsen till min man i ett obevakt ögonblick. Här värmer sola som bara den... och snart är våren här på riktigt. Solvarma kramar

  Fjonkan: Gottegris... vi nöjde oss med fem olika burkar när vi köpte det första gången. Och sedan gjorde vi/jag precis så som du vill. Inte har man tid och läga upp det snyggt och prydligt på fat inte... Undras om en kram funkar mot hjärtsvikt. Du får en iaf.

  G-T: Nämen vännen min!!!!!!! jag buntade ju ihop dej med din make, haaaaaannnn älskade ju dom. Du fick ju vara testsmakare av dom första innan jag lärt mej ta bort det beska.

  Ulla-Bella: JA smög undan snapsen till min man... och frågade hur man sa nej! Så vid nästa påfyllning kunde jag säga Oschi! Okey... recept kommer snart, lovar att meddela dej.

  Yvonne: Visst ska du få det... snart.

  Elin: Ja jag har faktiskt lärt mej grekiska efter det. Kom att tänka på att det kanske ser ut som om jag planerat detta inlägg i förväg med det förra, men så är det inte och jag blev själv glad när jag insåg att detta inlägg liksom knöt ihop påsen och fick mer innehåll än bara en valnöt.

  Anna-Karin: Det ÄR sött och gott

  Allihopa: Jag vet inte om jag glömt en kram här och där men givetvis så får ni varsin allihop.

  SvaraRadera
 10. Heheh Marlene jodå hjärtat kom i fas igen efter din kram och lite smakebitar ur burkarna..fnisss

  SvaraRadera