Söta Apelsinskal

Egentligen är det väldigt enkelt att få bort det beska när man gör Apelsinskals-syltning.
Ju tjockare skal desto godare.

Skala apelsinerna så du får ca 8 "båtar"
Lägg dessa i en skål eller tillbringare med kallt vatten ca 1 dygn, byt vattnet varannan timme. För att vara säker på att beskheten är borta provbiter jag i ett hörn. I värsta fall får et stå ytterligare tid med jämna vattenbyten.

Nu är det bara att "sylta" dom. (Såvida du inte vill trä upp dom på tråd för att få en fin rund form men det brukar jag hoppa över).

Koka först skalen i nytt vatten ca 1 timme och lite till, tills de blivit mjuka. Häll över i sil eller durkslag.

Här kommer det lite knepiga… (grekiska recept är väldigt ungefärliga… både när det gäller mått och grader)

Koka upp 3 tekoppar vatten med 1 1/4 kilo socker är vad som står. Jag beräknar ca 2 dl per kopp (m.a.o. 6 dl vatten) och 1 tsk citronsaft

Detta kokas i ca 10 min… sedan lägger jag i skalen och låter det koka i ytterligare 5 till 10 min tills vätskan blir sirapslik (åter ett grekiskt tidsmått ;)

Så där… färdigt. Eller lägg skalen i glasburkar med tätsittande lock och slå sockerlagen över tills skalen är täckta. Det kan gärna bli trångt i burken.( Skulle du uppleva sockerlagen för rinnande kan du koka om den ett tag till innan du slår över den)

Förvara det i kylskåpet om du inte vill få en sockerchock och äta upp allt på en gång.

Det här är jättegott till kladdkaka eller chokladglass skurna i småbitar. Du kan också sikta lite ren kakao över innan du serverar godiset på fat.

Åh, höll på att glömma, just till jul brukar jag lägga några hela nejlikor i burken också, förhöjer jul-smaken och det ser väldigt fint ut om man vill ge bort en burk i present.

Så… Lycka till Ulla-Bella, Yvonne och Tovan, och glöm inte berätta hur det gick.Se tidigare inlägg om sött från Grekland genom att klicka här

12 kommentarer:

 1. Tack snälla du för receptet ska prova givetvis.
  Blev jättesugen mm tänk glass o apelsiner mmmmmmmmmmmmmmmm
  Trevlig helg!
  Kramar Ulla-Bella

  SvaraRadera
 2. Det låter som nåt man måste prova...Vet du, det lustiga är att jag sitter och skalar citroner just nu. Skalen ska läggas i 96%-ig sprit och så småningom bli likör, Limoncello. Inte dumt det heller! Men vuxengodis förstås.

  SvaraRadera
 3. Har aldrig ätit syltade apelsinskal.
  Det låter jättegott, i synnerhet till kladdkaka och chokladglass.
  Älskar kombinationen, apelsin/choklad (och lakrits/choklad)
  Tack för receptet och tipsen :D
  Ha en härligt go helg
  kram Lily

  SvaraRadera
 4. Finns det färdigt i affären ;)

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för dina kommentarer i min blogg! Nu har jag minglat runt i din värld o hittat massor av intressanta saker, jag har inte gått igenom allt, men du har en jättefin blogg o dina funderingar i torsdags passar in på mig också...Jag har aldrig syltat apelsinskal men gott ser det ut iallafall att bli. Ha det så bra!!
  P.S. Jag bodde i Mölndal i början av 80-talet o jag älskar Göteborg!!!

  SvaraRadera
 6. Låter jätteintressant ... får nog pröva så småningom ... Ha en go´helg !!

  SvaraRadera
 7. Som du vet så tänker jag inte pröva det här receptet...jag väntar tills jag ev. får smaka på dina "apelsin-socker-shocker"...(du behöver absolut inte göra dig någon nämnvärd brådska, inte för min del i alla fall, möjligtvis kanske för min käre lagvigdes skull... men han vet ju å andra sidan inte om, att du tillreder en sådan här sats för tillfället!)
  God Natt med dig, nu går jag och knoppar!

  SvaraRadera
 8. Tusen tack! Det ska bli spännande att testa. Kram // Tovan

  SvaraRadera
 9. Tack för hälsningen i min blogg!

  Kul att titta in hos dej. Oj, oj, vad mycket smarrigt.
  Ha det gott och jag återkommer gärna!

  Kram maria

  SvaraRadera
 10. Vad duktig du är som kan göra syltade apelsinskal! Trots att jag bor i Grekland har jag aldrig vågat mej på att sylta frukter... men med ditt försvenskade recept så kanske jag skulle försöka! För gott är det ju...

  SvaraRadera
 11. Godförmiddag. ojoj så duktig du är sådant piller det är att göra dem, Men gott kan jag tänka mig,Hoppa du har lika soligt och fint +6.1 grader redan nu,

  SvaraRadera
 12. Varsegoda allihop. Ninni det är gott med vuxengodis med... Och Filifjonakn det är himskans enkelt, trädde dom på tråd gjorde jag bara denna gång för att visa mej på styva linan. Visst är det gott du Lilja som romerska bågar t.ex. Har du testat salt lakris med sådana där havsfrukter... jag rekomenderar starkt. Haha, Hannele, visst finns det, i grekland. Jag lovar om vi träffas nån gång så ska du få en burk. En nykomling Kära nån hälsar jag välkommen och tackar för kommentaren. Hoppas du kommer känna igen dej en del då och då här. Och till sist, med hälsing till Grekland.nu klart du ska testa, även om du kan köpa där du bor så blir det något att impa på om du kommer till svergie eller om du får svenskafrämmat.
  Kramar till er alla och lycka till du som testar att göra detta.

  SvaraRadera