Ska jag inte hjälpa bara för att det finns farliga människor?


Idag på min dagliga promenad gick jag förbi en port med ett äldre par som hade tydliga problem med att komma in i sitt hus. Mannen tvekade lite innan han gav mig sin nyckel för att prova när jag frågade om jag kunde hjälpa till. Nyckeln passade inte över huvudtaget så jag fick pröva även kvinnans med samma resultat.
Nu frågade jag givetvis om de var säkra på att det var rätt port och de talade om sitt namn, som fanns med på boendelistan.

Det verkade som om låset var nytt och jag sa till dom att de skulle prata med fastighetsskötaren. Och så hjälpte jag dem på annat sätt att ta sig in.
Här kunde ju det slutat bra om inte plötsligt en storväxt kvinna dykt upp i dörröppningen.

Jag tror ju hon bor där och förklarar situationen, men får veta att det gör hon inte, så hon kan inte vara behjälplig. Paret har nu blivit insläppta (för jag tryckte på alla andra hyresgästers portknappar tills någon öppnade) men innan paret går in vänder hon sig till dem och säger "jag tycker inte ni ska ge era nycklar till främmande personer", jag håller med henne samtidigt som vi lämnar byggnaden.

Då säger denna… (ja ursäkta för det jag tänkte kalla henne) "du borde inte heller tagit nycklarna för att hjälpa dem" sammtidigt som hon går bort mot sin bil på andra sidan gatan.
"Men hallå!?" tänker jag och frågar "så jag ska alltså vägra hjälpa bara för att det finns elaka människor" Svaret jag får är en ungefärlig upprepning av det hon sagt tidigare och jag upprepar min fråga och får ett mumlande jakande svar tillbaka.

Är det så… har hon rätt… skulle jag låtit bli? Egentligen tror jag mig veta vad ditt svar blir. Men skulle du tycka motsatsen till vad jag tycker (vilket du gärna får göra) så kan jag upplysa om att det kommer aldrig att ske.

Jaha, detta inlägg hamnar för övrigt på baksidan av mitt krypin.


~~~~~~~~~~
Människan lyckas därför att hon anpassar omgivningen till sig själv,
inte genom att anpassa sig själv till omgivningen


13 kommentarer:

 1. Just i alla de omständigheter som rådde vid detta tillfälle skulle jag också hjälpt paret.
  Vet inte riktigt vad jag skulle säga om att de lämnade nycklarna ifrån sig.
  Men de hade väl inget annat val än att lita på den som ville vara behjälplig. Kram mitt hjälpsamma trolltyg!
  Hälsar far din!

  SvaraRadera
 2. Med ett gott hjärta kommer man långt, och hjälpa det skall man i den mån man kan. Alla är inte oärliga och opålitliga. Mottot i dagens Sverige: "sköt dig själv och skit i andra" Därför har vi den kylan och likgiltigheten vi har i samhället i dag. Bra gjort av Bengts trollunge !

  SvaraRadera
 3. Smeden som är lika med far: Att du hade gjort detsamma vet jag. Och visst kanske man ska vara försiktig men att försiktigheten övergår till att tro att alla är onda... och speciellt då äldre som räds för alla yngre, det är att gå för långt.

  Ruth: Visst är det väl så... men man måste försöka tänka possitivt och göra det bästa av varje situation.

  SvaraRadera
 4. Klart man ska hjälpa till,man måste tro på paret att de bor i fastigheten.
  Ha en bra söndag//Anna-CArin

  SvaraRadera
 5. Misstänksamheten gör till sist att alla blir rädda för varandra och så vill jag inte ha det. Vad gör det om man åker på en blåsning någon gång, de flesta människor vill och menar gott, så vill jag tro iaf. Kram och ha det gott.

  SvaraRadera
 6. Den dag vi slutar försöka hjälpa varandra kan vi lika gärna stänga in oss och sluta ha mänsklig kontakt. Vi måste jobba för att visa att de som man inte kan lita på är så mycket färre i antal än oss andra. Kramar...

  SvaraRadera
 7. jag tror att man alltid ska försöka räcka ut en hjälpande hand..man får avväga situationene...
  tycker att du gjorde helt rätt..
  kram Anna

  SvaraRadera
 8. Du skulle inte låta bli att hjälpa, det är korkat att gå omkring rädd, för att det finns en liten prosent knäppskallar. Damen som bodde i huset, vi hoppas att hon aldrig får punktering eller något annat... för visst behöver vi hjälpa varandra.

  (min kompis sa, att jag är nog den enda, som kommer att släppa in jesus, om han knackar på, alla andra kommer att ta honom för knäppskalle >:)

  SvaraRadera
 9. Anna-Carin: Klart som korvspá

  Elin: Du resonerar precis som jag... har iofs alltid varit godtrogen och visst har jag åkt på en blåsning då och då... men gångerna är lått räknade i jämförelse med alla underbara människor jag träffat i min blåögda framfart i livet. Och de blåsningarna har räknar jag då till erfarenheter som jag lärt av istället.

  Gisan: Så sant, så sant.... vi är många, många fler. Någonstans har jag käst att det endast är 2% av mänskligheten som är RIKTIGT elaka... och dessa 2% påverkar ytterligar 18% så de också blir elaka, om det stämmer vet jag inte men om man gör ett snabbt öveerlag i olika sammanhang, stora som små så tror jag det ligger en hel del sanning i det. Och 80% är bra mycket mer än futtiga 20%

  Anna: Tack, håller med dej

  Hannele: Ha ha.... du, jag skulle vilja köra förbi isåfall, och tro mej, jag skulle näst intill inte dragit mej för att "moooona" henne, en lång näsa hade jag iafall givit henne (hon bodde ju inte ens i huset, utan kom dit och lade sej i)
  *skrattar igen* Underbart sagt av din kompis, visst är det så.

  SvaraRadera
 10. klart man hjälper till..
  även om det fanns regel om att inte hjälpa så skulle jag ändå hjälpa till!!!!
  that ´s me!

  SvaraRadera
 11. Jag hade hjälpt till. Tänk att det gått så långt i vårt samhälle att man knappt vågar hjälpa till oavsett vad det gäller, för att många tro man är ute i andra hjälp-ärenden. Dom dåliga nämligen, men alla människor består inte av ett vidrigt innehåll upptill. Det finns vänlighet också, precis som den du visade. Ja ja, hur man vrider och vänder så har man...ja just det!

  SvaraRadera
 12. Simela: helt rätt, thats you and me... och vi är flest som tur är.

  Erika: *fnissar och undrar* den där tanten hade den kanske upptill på halsen istället för där bak?

  SvaraRadera
 13. Nej hemska tanke om vi slutar bry oss om våra medmänniskor.
  De goda hoppas jag alltid ska komma före. Det finns för mycket elände ändå.
  Jag blir så sur på (ursäkta)kärringen. Hon hade kunnat hjälpt till själv.Att ha mage att gnälla över en som är snäll upprör mig.

  Kram till dig och ha en fin dag!

  SvaraRadera