Lyckat misslyckande


Detta drejade fat med kruka är från den tid jag gick keramikutbildning på kvinnofolkhögskolan i Göteborg. En underbar tid där jag kunde hålla på med lera på heltid…

Att dela keramikugn med en hel klass av keramikstudenter kan innebära en hel del… och visst hände det olyckor då och då och här råkade glasyr rinna av ett föremål som stod på hyllan ovanför. Först blev jag besviken men sedan såg jag skönheten i det. Att däremot försöka göra om konststycket med vilje har varit svårare.

Trots att denna keramikugn fylldes till bristningsgränsen och olika ler- och glasyrmaterial blandades mot alla gängse regler så gick det för det mesta väldigt bra, och det var lika spännande varje gång att öppna upp och se både sina egna och andras alster.

Och till denna tid längtar jag… med en fungerande ugn och en lokal där jag kunde komma och gå som jag ville; t.o.m rusa dit mitt i natten efter att Gerda-Thyra hysteriskt ringt vid midnatt och talat om att vi gjort fel när vi fyllde ugnen. Här fanns också många olika material, leror och glasyrer som man själv kunde prova, men också se andras resultat och bli inspirerad innan man testade själv.

Den ugn och lokal vi har idag är inte riktigt samma sak, dels är ugnen gammal och inte fullt tillförlitlig, dels är lokalen inte anpassad för keramiska utsvävningar. Alternativet att vara med i en grupp innebär oftast begränsningar vad gäller lera och glasyrer vilket inte passar mej.

Blommorna som ligger vid sidan om krukan är tillverkade långt senare… också ett misslyckande från början. Vid ett drejningsförsök satt jag plötsligt med en liknande form i handen… fast dessa har jag format för hand men med det misslyckade som modell.

Ja, ja… nog om detta. Nu ska jag plocka fram leran, så får vi se vad det så småningom blir.


~~~~~~~~~~~~
En droppe honung fångar fler flugor en fem liter ättika

blogginfo , , , ,

19 kommentarer:

 1. Jag har i ett tidigare liv arbeta lite med akvareller, och det var just det oväntade som lockade. Man visste aldrig vad som skulle hända, och gjorde man fel var det bara att liksom gilla läget och försöka göra något av det. Det verkar ju vara likadant med keramik. Roligt.

  SvaraRadera
 2. Här är vingarna... http://ninahofsweden.blogspot.com/2008/01/kpa-vingar-fr-pengarna.html

  SvaraRadera
 3. hej!!

  Vilken fin skål du har gjort..

  Känner en kvinna som drejer mycket..vi ska till hennes ställe när de har familjdag..kanske mynnar det ut i att jag vill lära mig dreja..det verkar spännande..
  kram Anna

  SvaraRadera
 4. Jaaaaaaaaaaaaa...... och kommer du ihåg all den GODA MATEN vi åt när vi gick på kvinnofolkhögskolan????!!!
  Det är ju snart 8:e mars... internationella kvinnodagen...vi får väl ta reda på om det är någon loppis på skolan då... då kan vi ju gå dit och kanske fynda något! Jag köpte ju så himla fint blomstertyg och gamla spetsgardiner där en gång i tiden!

  (Fniss... är du redo för "godnattsagan" nu, eller ska vi vänta?)

  SvaraRadera
 5. Gilla läget, gilla livet, vad finns att välja på? Val finns väl, men vilka?
  Visst måste man gilla läget oavsett hur det är?
  Det är roligt att leva!!!!!
  hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. la Famiglia: hej, kul att se daj här igen... tyvärr kan jag säga att när det gäller akvarell så är det aldeles för mycket oväntat som händer för att det ska bli bra, m.a.o, akvarellmålning är en utrycksform som jag inte begriper mej på, skulle vilja men det går bara inte. Har du något av ditt tidigare livs akvarellerfarenheter upppvisade på någon av dina bloggar?

  Nina: Tack, ska ta mej dit och tita imorgon, nu är det krama kudden som gäller

  Anna: Hoppas du får chansen att testa, det är underbart när man väl får grepp om det... det gäller bara att ålla sej på mitten ;)

  G-T: Hade faktiskt påbörjat ett inlägg om maten där... kanske jag ska vänta tills vi varit där, om vi har tur kanske vi kan få lite mat i oss också den 8:e mars.
  Godnattsagan tar vi en annan gång, rädd för mardrömmarna - du vet!

  Birgitta: Visst, gilla läget, bara jag får välja läget själv eller!? Nu är det iaf sängläge som gäller... och det gillar jag, iaf en gång per dygn :)

  SvaraRadera
 7. Kom och tänka på La Poteri, keramikserie som jag köpt på sånt där homeparty.... jätte snygg keramik som är handmålad....
  Det är kul att hålla på mig lera och skapa, fick greja med det i gymnasiet av vår bildlärare men sen dess har det inte blivit av...
  Häxan har inte så mycket handlag, mina skålar och fat såg ut som de råkat ut för en jordbävning...*s*

  SvaraRadera
 8. tycker din skål är riktigt charmig!! Gillar när det inte är helt "perfekt".

  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte mitt tidigare livs akvareller ska visas, med möjligen något undantag. Ska fundera lite på det. För övrigt kan jag bara säga att jag brukar titta in hos dig nästan varje dag, men det är inte så ofta det märks.

  SvaraRadera
 10. Helo..ville bara kika in...den var väl jätte fin skålen..Kram millan

  SvaraRadera
 11. Jättefin skål, jag har hållt på med keramik en gång för mycket mycket länge sedan så länge sedan att jag bara var barn. Om jag inte var så feg av mig skulle jag börja igen... men bara det att träffa nytt folk får mig att hamna i panik... men det var inte det jag skulle skriva utan att jag gillar din skål, tänk att ett fel kan bli så bra. Härligt!!
  Kram från Charlotte (Charlotts, det funkade inte att lägga in en kommentar med min länk idag)

  SvaraRadera
 12. Oh, jag gillar formen också!
  Jag tänkte passa på att tipsa om en sida: Bloggträffen - http://traffas.blogspot.com/
  Där läggs det ibland ut tid och datum för en träff på ett café eller en restaurang, och sen om man har en blogg är man väldigt välkommen att dyka upp, prata lite om sin blogg och andras och bara ha trevligt tillsammans... (det ordnas träffar i göteborg ibland, det är fritt fram för vem som helst att ta initiativ)
  Det vore kul att få med fler "kreativa" bloggare!

  SvaraRadera
 13. Hej på dej... såå fint.. visst är det ju bra om man har dygnet-runt-tillgång till ugn å olika leror mm... de skulle inte vara dumt.
  Jag har ju varken ugn eller drejskiva hemma..endast en cavalette.. men den e ju inte eldriven..så jag får hålla mej till min kurs 1gång i veckan..tur jag då har de iaf..å en superduper lärare som hållt på i 40talet år me keramik.. Himla kul hobby/hantverk vi har du å ja..kram på dej. Helén

  SvaraRadera
 14. Det är oftast då man misslyckas som resultatet kan bli så bra.
  Och som du skriver är det näst intill omöjligt att göra om resultatet igen.

  Ha en bra måndag /Anna-Carin

  SvaraRadera
 15. Härlig skål och roligt att höra lite historia om din och Gerda-Thyras första stapplande keramiktid.. Jag har varit på keramikkurs i helgen.. ojj.. va roligt jag haft.. Ha det gott..Monica

  SvaraRadera
 16. Vvile bara säga hej hej !skålen är fin,det är ingen fel alls på den. UNIKT...kram dadda

  SvaraRadera
 17. du är väl inte ensam om att längta efter en ugn, det måste väl finnas nånstans..

  SvaraRadera
 18. Oj, oj. Här har det varit besök medans jag inte varit hemma. Dörren gick i baklås och jag kunde inte komma in medans hantverkaren försökte dyrka upp låset, och sedan måste han ju laga både dörr och lås för att jag inte skulle falla i farstun.

  Tack alla gulliga, hoppas ni kommer tillbaka...

  Nä, skämt åsido. Datorhaveri - inget kul.

  Elle: tack och kramen ges tillbaks

  Witch: Nä, häxor brukar mera röra om i kitteln... har aldrig hört talas om keramikhomeparty, om du visar uppp det på bloggen så glöm inte tala om det för mej

  Snäckornas sjö: Tack, visst får det en egen liten charm...

  La famiglia: tala om när du vågar visa något, tror nog det blir sevärt iaf.

  Millan: Tack

  Charlotte: Åh vad syn... för det är underbart, men även om man kan läsa sej till det och sitta hemma i lugn och ro så måste man ju ha en ugn. Men både jag och G-T läste oss till mycket av vår kunskap innan vi började på skolan. även drejning lärde jag mej framförallt genom en bok. Fast det hade nog inte gått om jag inte först fått handleds-instruktion.

  Sigrinn: Tack, för både beröm och länk

  Helan: Ja du *skrattar* så himla fint... HAde jag bara plats så köpte jag mej nog en egen ugn, fast det är ju även gemenskap med andra som betyder något.

  Anna-Carin: Tack för måndagshälsningen... dagen blev bra, så där misslyckades du inte *ler*

  Monica: Visst är det kul... hoppas din skaparglädje håller i sej

  Dadda: Hej hej, du kan titta in när du vill... och visst är den unik. Kramar

  Hannele: Nä, ensam är jag inte... G-T håller mej i handen och ropar´"jag mé, jag mé" men så här är det att inga "riktiga" keramiker delar med sej av sina ugnar.

  Så där, nu hoppas jag att jag svarat alla för nu ska jag öppna fönstret och vädra in vårdofter.
  Kram till alla

  SvaraRadera