Lite gott från söderns höjder

Förra sommaren var vi på den lilla ön Scinoussa ganska långt söderut. På en av restaurangerna bjöd servitrisen oss stolt på en efterätt hon lärts tillaga av sin farmor. Detta för att farmodern kom från samma by långt upp i bergen i greklands inland som min man.

Häromdagen köpte jag flera spänner med Grekisk Youghurt som jag frös och när min man såg dom och de frysta hallonen bad han mej tillaga detsamma.
Detta är så gott att jag inte kan behålla det för mej själv. Så här kommer ett förenklat tillvägagångsätt:
Frys Grekisk Youghurt (den lite fetare varianten)
Koka en sockerlag, ca 1 dl socker och 1 dl vatten tills den vid test är lite krämig.
Lägg i bär av valfri sort, gärna blandade och låt koka ca 5 min till.
Servera detta till den frysta youghurten. Enklare kan det nästan inte bli.
Jo, det kan det, strö istället valnötter över den frysta youghurten och ringla flytande honung över. Låt dej väl smaka.
Och vill du lyxa till det riktigt ordentligt så gör du både med bärsockerlag, valnötter och honung. Mums...



"Havet och floderna föraktar inte små tillflöden
därav deras storhet"
Andra bloggar om: , , , , , ,

17 kommentarer:

  1. * Det där låter otroligt gott:-)
    Bildspel i mail.. har ingen aning om det där, men de som gjort dessa fantastiska skapelser vill säkert att de ska ses.. där kan man ju inte i de flesta fallen i alla fall, låtsas som om det är en själv som fixat till de där. jag har faktiskt gjort en del, men då har jag gjort dessa så personliga att det syns att jag fixat dom:-)
    Visst är det en djungel där ute av både seriösa och mindre som gömmer sig bak skärmarna, men man får ta det där med en nypa salt.. ger man sig in i leken så..
    Tur i alla fall att inte Swedbanken blev av med en massa kosing.. såg det på nyheterna.
    Nu sitter jag och uppdaterar lite på min hemsida.. den glöms bort nu.
    Ha de fint tjing tjong/skounegrebban

    SvaraRadera
  2. Aha.... så det var detta goda som jag missade idag, bara för att tiden inte riktigt räckte till, för den otroligt förvirrade person som råkar vara jag... ja ja, du får väl försöka bjuda mig på det här, någon annan dag istället!?

    SvaraRadera
  3. Det där tror jag passar mig som hand i handske. Ska prova om jag hittar yoghurten i laktosfri variant.

    SvaraRadera
  4. Aktuellt i Grekland31 januari, 2008 08:47

    Låter smarrigt! Men FRYST yoghurt? Första gången jag hör talas om det, måste pröva... Ingabritt

    SvaraRadera
  5. Låter musigt gott :) Jag som har grekisk youghurt hemma och allt ska nog ta och prova idag :)

    SvaraRadera
  6. MUMSIGT!

    Så ska det självklart stå, inte musigt :)

    SvaraRadera
  7. Nu så kom musiken igång.. ser du har samma som jag musikinstrument.. kul man kan hitta sin musik..
    ((Kram))

    SvaraRadera
  8. Måste genast testas, låter så gott!

    SvaraRadera
  9. Stina-Hemma på Landet01 februari, 2008 22:29

    Vad mumsigt.:-) Kram

    SvaraRadera
  10. Å det här är ju underbart...älskar detta!

    SvaraRadera
  11. Anna-Carin:s kafferep03 februari, 2008 16:01

    Vad gott det ser ut
    Ha det bra

    SvaraRadera
  12. Lät ju mumsigt värre, och lite nyttigt. Jag gillar ordspråken som finns lite överallt på din sida, ha en fin dag, kram.

    SvaraRadera
  13. Aj då... har inte varit här sedan i förra veckan.

    Svara er alla "i en mun" så att säga: Det är jättegott... men måste tillägga att yuoghurten inte ska vara djupfrusen...

    Till Inga-Britt vill jag tillägga att kanske beror det på vilken höjd man bor på ;) kul att du tog vägen förbi här och att jag kunde bjuda på något du inte kände till.

    Zanna och Pia-Lotta: Glad att ni gillar även annat på sidan, musiken ska läggas till fler försöker hitta sånt som passar till bloggtiteln. Ordspråk är kul, man borde tillämpa dom oftare för ode är ganska sanna om man verkligen tänker efter.

    Till alla igen: Ha en riktigt bra dag så ses vi snart igen

    SvaraRadera
  14. jag äter den vanlig grekiska yohgurten med valnötter och honung, mums

    SvaraRadera
  15. Hannele: precis så, men det skadar inte att kya den en stund, speciellt till sommaren eller i greklands hetta.

    SvaraRadera
  16. Takk fyrir ahugaverdar upplysingar

    SvaraRadera