Efterlysning - Jag sover när det stormar

Det finns vissa saker i livet som lämnar spår. I min ungdom fick jag en bok med flera små berättelser. Jag minns ej från vem – antingen min mor eller möjligtvis från vänner som jag då hade inom betelkyrkan.Hur som helst, en av berättelserna handlade om en yngling som sökte jobb som dräng hos en bonde. Då bonden förhörde sej om pojkens förmågor fick han endast till svar ”jag sover när det stormar” som också var titeln på berättelsen. Pojken fick i alla fall jobbet på prov och han skötte sej. Men en natt vaknade bonden av att det var full storm ute… han ropar förgrymmat på drängen som inte infinner sig och rusar sedan ut för att ta hand om all förstörelse som han befarar på gården och tänker att den drängen ska ut ur huset direkt. Men vart han än går är allt fastsurrat, stängt och i ordning och han förstår plötsligt pojkens ord ”jag sover när det stormar” Drängen visste att han hade gjort ett så bra jobb så att även om det var full storm ute så kunde han sova lugnt och tryggt.Även om jag inte haft berättelsen i minnet under årens lopp så har jag insett att den blev vägledande för mig i mitt liv… att se till att vara förberedd och göra mitt bästa men också att se till att jag inte behöver ångra saker jag gör (alltid har jag väl inte lyckats… men för det mesta hoppas jag, även solen har ju sina fläckar *S*)Nu är det så här att jag mindes denna bok plötsligt en dag för 2 år sedan och bad mina systrar att ta med den till mig. Men då händer detta i julas, hela huset där boken finns brinner ner till grunden. Jag kommer inte ihåg titeln på själva boken men typ ”solstrålen” eller ”solglimtar” eller något liknande… den kan vara utgiven av något frikyrkligt förlag, jag har sökt på nätet efter den men inte lyckats hitta något. Så nu vädjar jag till alla bloggläsare – är det någon som känner igen boken eller berättelsen – skriv och berätta.
links: , , , , , , ,

14 kommentarer:

 1. Ja mitt kära trolltyg! Jag vet du saknar mkt därifrån som blev uppbränt. Kanske den boken aldrig kan återfinnas någonstans.Men din härliga berättelse finns ju kvar från ditt minne som du nu har kunnat ge alla som besöker din lya! Det är ju något att vara tacksam för!
  Kraaaaammmm från faur!

  SvaraRadera
 2. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Bara önska dig en skön kväll...

  SvaraRadera
 3. Det var en intressant berättelse. Den grep mig direkt, kanske framför allt för sin underfundighet och dubbeltydighet. Och nu slår det mig att det handlar om något som jag tycker är väldigt roligt med mitt jobb. Jag arbetar som projektledare, och inom projektledning talar man om något som kallas Risk Management, eller på svenska, Riskhantering. Det handlar om att identifiera saker som i framtiden kan gå fel, och i tid vidta åtgärder för att det inte ska hända. Ungefär samma sak som i din berättelse. Är du säker på att du inte lästberättelsen i någon managementlitteratur?

  SvaraRadera
 4. Ja du...det där med att vara förberedd och planra och allt det där.......det är bra! det är precis det jag har hållt på att jobba med en tid nu....:=) Mitt "mentala" sopande har börjat bära frukt och jag känner mig lite lugnare i själen. Skulle tänka mig att den boken du läste och söker efter skulle behöva läsas av många....men jag kan tyvärr inte hjälpa dig med titeln...sorry!
  Du har varit flitig och vevat vackra ståltrådssaker och hunnit vara iväg på tjejträff...ja, du har haft det mysigt förstår jag!! Härligt!
  Det har blivit lite långt mellan mina besök hos mina bloggvänner sista tiden...men ibland får man vara lite ego...men du vet hur det är, eller hur! Ibland måste man sopa lite,skura stian och sedan ska ju locket läggas på brunn...:=) Ha det bra nu kära änglaströssel....och var rädd om dig!
  jag höll ju på att glömma...var inne en dag och kollade på dina greklandsbilder....oh my....så vackert, nästa gång kanske jag får följa med....:=) KRAAAAAAAAAAAMMMM

  SvaraRadera
 5. Ingen aning om vad boken heter.... men har du testat att googla eller sökt på bokus eller adlibris så kanske du hittar den....??

  Annars vill jag önska dig en härlig dag, denna kyliga men soliga onsdagsmorgon!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Tack Nina och Faur för era kommentarer och önskningar. Kramis

  SvaraRadera
 7. La Famiglia: Kul att du gillade den... jag kan garantera att jag inte läst den i någon managmentlitteratur *s* för övriga berättelser låg mer åt det religösa hållet men det är bara dennna som fastnat i mitt sinne.

  Witch: Jag har googlat, sökt på både tradera och blocket och även diverse andra sighter. Men idag var jag in till ett antikvariat och killen där påstod att han kände igen både titeln och utseendet på boken när jag beskrev den... men givetvis hade han den inte.. ;)

  SvaraRadera
 8. Välkommen Clara... när helst du känner för det. Själv är jag oxå mycket dålig just nu på att kommentera. Egoistiskt? Ja... men all tid kan inte gå åt till bloggandet. Nu har jag som sagt vevat lite istället så lite nytt kan hamna på hantverksidan - tack föresten. Och sedan har det ju varit ett festande utan dess like (iaf för mej)tar på krafterna.
  Vad roligt att du gillade vårt grekland - orkar du hänga med uppför Olymppos så gör jag gärna om den promenaden *ler*
  Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

  SvaraRadera
 9. Tack, vännen! Du är snäll och go som vanligt. Kram

  SvaraRadera
 10. Clara fixar allt bara hon får ha sin Olympus med sig uppför just det berget;)
  Grekland är ju inte helt fel att åka till, bara man slipper alla desa turistexpleterade stälena som är överösta med discohak. Nej det ska vara lugn och ro på semestern.

  SvaraRadera
 11. Pieces and dreams: det där blev ju riktigt kul ju... Olympus på Olympos *S*.
  Du skulle bara veta hur lugnt det var på den lilla ö vi var på förra sommaren... nästan lappsjuka. En liten ö på 9kvkm, den minsta i cykladerna. Det finns bilder någonstans på bloggen därifrån. Jag gillar inte heller turistställen, så vi reser aldrig charter. Skiathos var ett sånt ställe som var ett misslyckande, åkte därifrån rfter en natt... med 300 myggbett över hela kroppen.
  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 12. Du har fått en Schmooze-nominering i min blogg!

  SvaraRadera
 13. Så sant så sant... och det var en bra berättelse och så skulle vi nog alla behöva leva, för att kunna sova gott och känna oss trygga... tyvärr kan jag inte hjälpa dig med bokens titel och så tråkigt att huset brann ned. Lycka till och ha en fortsatt trevlig helg! Mari.

  SvaraRadera
 14. Till dig som älskar Grekland, följ med på denna resa. Det var hur kuls som helst förra året.

  http://www.tallinksilja.com/sv/tab1/hobbyTrips/cruiseZorba.htm

  SvaraRadera