Kalash - en förlorad folkstam

Hittade till en sida om ett folk som lever bland bergen i nordvästra Pakistan. De är ättlingar till Alexander den Store, som lämnade sina soldater där för att senare återvända och hämta hem dem. Men som känt är dog ju Alexander ganska ung och återvände därmed aldrig.
Detta folk lever nu kvar där... avskiljda från resten av Pakistan, de tillber fortfarande de grekiska gudarna och och deras levnadsätt och hem och kläder liknar än idag mycket den gamla Antikens., t.o.m en del av deras språk liknar grekiskan. Nu är de alltså funna och folk har börjat studera dem. Det dom önskade sig mest när de fick frågan av Greklands regering var skolor och utbildning. Så Grekland tar nu sitt ansvar för dem genom att bygga skolor och låta dem komma till grekland.

Det som fascinerar mej är hur saker består i tid genom att någon bara bestämt så. Tänk er att dessa människor har lyckats överleva och behålla mycket av sin ursprungliga identitet som greker i ca 2200 år, i ett helt annat land vad gäller religion och levnadssätt.

Med heroglyfer på en tavla i Kalashdalen står det "Alexander den Store lever för evigt" och på ett sätt är ju detta sant...

Jag tycker detta är en historisk solskenshistoria som jag därför lämnar en länk till för den som vill läsa mer.
Bilden har jag lånat av en danska som varit där och fotograferat, här finns fler av hennes bilder.

6 kommentarer:

 1. Å så intressant måste läsa ordentligt men hinner inte nu återkommer . Ha det bra och var försiktig med dig!Såg att jag fått äran att var i din lekstuga det var kul det var den där varma perioden minns du den det var något stort gult som syntes då???

  SvaraRadera
 2. Jätteintressant...måste kolla in länken sen.

  SvaraRadera
 3. Kul att ni tyckte det var intressant... Fjonkan kan stänga munnen nu. Det där gula, har glömt vad det var för nåt...

  SvaraRadera
 4. Jätteintressant o fascinerande.

  SvaraRadera
 5. Här kommer jag in till dig för att tacka för gratulationerna och hittar en massa intressanta saker.

  Det här med att ättlingar till Alexanders soldater fortfarande lever kvar där han lämnade dem är ju verkligen intressant! Hade ingen aning om det faktiskt.

  Ska nu läsa vidare! :)

  SvaraRadera