Om rasism igen...

Nu hann det bli många värdefulla och tänkvärda kommentarer ( tack för dom) innan jag hann göra lite tillägg i inlägget nedan (internet har varit nere sedan igårkväll) så därför får jag skriva detta tillägg i ett nytt inlägg.
Att denna fråga studsade in här så snabbt och plötsligt att jag läste i Inga-Britts blogg där hon ställde frågan "Var korsar sig rädslan att bli kallad för rasist med driften att skydda barn?".
Kom då att tänka på det där med patriot /rasist... nu är det inte så att jag likställer dessa med varandra, men som jag ser det så är de flesta Rasister också Patrioter... däremot är inte alla landsälskare Rasister, men kanske bör de se upp för att inte bli det. För om man älskar sitt land så mycket att man inte kan tolerera influenser utifrån, då snuddar man gränsen.
Och när jag nu ändå är i farten så skriver jag även detta:
Jag lever ju själv i ett blandäktenskap men har resonerat så här när vi har haft olika åsikter som varit typiska för olika länders seder - vilket verkar mest förnuftigt, eller är det viktigt vilket som är rätt eller fel? och sedan beslutat efter det.
En liten bagatell i de stora frågorna om vad som är rätt eller fel uppstod när våra barn var små... min man tyckte man skulle ha händerna ovanpå bordet medans man väntade på mat, jag var inlärd att ha händerna i knät. När jag frågade min man varför inte i knät, menade han att det var som om man försökte dölja om, dom kunde ju vara smutsiga, eller att man smusslade med nåt under bordet. Jag såg då att hans resonemang hade ett värde, inte bara en regel som jag inte förstod och anammade därmed detta... det blev inte populärt i den skola de sedan började i... Händerna ska vara i knät, därmed basta. Skulle kunna skriva fler exempel men nöjer mej med detta.
Till sist vill jag också berätta om då min dotter fick höra om någon som ansåg att de där annorlunda sydländska religionerna inte skulle tolereras utanför det egna hemmet. Hennes kommentar var då "men hallå, 'vår svenska kyrka' kommer ju ursprungligen där nerifrån också"

1 kommentar:

  1. Skillnad mellan rasist och patriot är stor. I dag på nationaldagen är vi alla patrioter och firar med kärlek vårt fina land och att vi har ynnesten att få bo här. Patriot är ett positivt ord om vi använder det rätt.

    SvaraRadera