Jättegrytor... eller jättarnas kokkärl...


Dessa kan man hitta lite längre in i slottskogen. Fann dessa bilder jag tagit och även ritat när jag gick igenom datorn... tänkte det alltid kunde intressera nån.
Dessa är minnesmärken från istiden.


Under avsmältningsskedet rann rikligt med vatten på isen och i inälvar under isen.
Smältvattnet på isytan letade sig ner i sprickor i isen och på grund av den stora fallhöjden kom vattnet i rotation och nådde berggrunden. Särskilt i svaghetszoner skedde stora urholkningar. Ofta sattes block eller sten ("löpare") i rotation i vattenströmmen, förloppet fortsatte och grytan svarvades ut.
Jättegrytorna kan bli upp till 20 meter djupa.

I gammal folktro sägs dessa ha tjänat som jättarnas kokkärl.

Slottskogens jättegrytor bildades troligen under istidens senare del.
Helt isfritt var Slottskogen omkring 9000 år f Kr

Så, nu kanske du vet lite mer... även om det kanske är kunskap till lite nytta, men kunskapen är ju igengäld inte tung att bära... eller...

12 kommentarer:

 1. Ah... i Slottsskogen har jag inte varit. Där kunde du få guida mig. Men då behövs ju den där garderoben som jag kan bo i... förståss!

  Det är synd om mig som bor här i den kalla höga nord (norrland). Till och med mycket synd om :D

  SvaraRadera
 2. Du kan få guida mig också, du sötaste Trolltyget på denna jord. Kram och puss

  SvaraRadera
 3. Nina och Stina... er komentarer skrattar jag åt, varför... det kommer ni förstå när ni ser nästa inlägg som jag suttit och knåpat med medans ni var här. puss o kram till er båda

  SvaraRadera
 4. NINA... det är ditt fel, bara för att du pratade om att bara använda egna bilder i bliggen ;)

  SvaraRadera
 5. Det är enklast att använda sina egna bilder - då behöver man inte fråga om lov och inte få bannor av andra som säger att man snott dem...

  Och ja, det är mitt fel :D Tänk vilket inflytande jag har... va... :D

  Fast jag visste ju inte att du var så snäll och rar att du planerade en rundtur via nätet för oss som inte kan se i verkligheten. Uppskattas. Fast än mer skulle jag uppskatta om du hade guidat mig på ort och ställe.

  Kom och hämta mig så tar vi en tur på riktigt i Slottsskogen :D

  SvaraRadera
 6. Flyger strax på lånta vinar att hämta hit Nina innan tangentbordet blir förstört av dregel...
  Har du läst vkommentaren i gustavianer ch lilla jag... Goa gubbar

  SvaraRadera
 7. De där jättegrytorna brukar jag också titta på när jag går runt i Slottsskogen. Och så tänker jag på de jättegrytor som som min pappa visade mig när jag var liten som finns i Wendelsbergsparken ute i Mölnlycke. Och jämfört med de i Slottsskogen är de verkligen JÄTTE-grytor. Jag rekomenderar dem varmt

  SvaraRadera
 8. La famiglia: Dom ska jag besaöka, tycker historiska lämmningar är jätteintressanta.
  Tack för tipset
  ps. länken till dej fungerar inte ds

  SvaraRadera
 9. Då försöker vi väl igen då med länken. Hoppas den fungerar bättre nu.

  SvaraRadera
 10. La famiglia: Så där, nu funkade det, Och du ligger nu på min gästlista... OK?

  SvaraRadera
 11. Vad bra att saker och ting fungerar. Du kan lita på att jag känner mig hedrad att få ligga på din gästlista. Jag brukar ju läsa din blogg i smyg, kanske inte varje dag, men jag försöker hålla mig uppdaterad. Om det är OK så lägger jag till dig hos mig.

  SvaraRadera
 12. La famiglia: Klart det är, även jag känner mej hedrad... fast jag tycker det är svårt det där med alltför många att länka till, därför gjorde jag två olika, men det blev lite knäppt det med. Nu vet jag inte hur jag ska göra... det kan ju bli flera hundra till slut, och då ser ju inte folk dom ändå, TROR JAG

  Kram på ej du är alltid välkommen även när du tassar runt i smyg

  SvaraRadera